Ove 4 namirnice lako uklopite u svaki obrok, a naročito su dobre za dijabetičare

Nema namirnice koja može da obori šećer, to je uloga insulina. Kada se u telu nađe šećer u krvi, ono otpušta insulin da bi stigao do ćelija i obezbedio energiju. Ipak, neke namirnice imaju minimalan uticaj na skok šećera pa se preporučuju svima koji imaju problem sa tim.

1. Jaja

Jaje je odlična namirnica, naročito za doručak, ali možete ih pripremiti za bilo koji obrok. Dobijate protein skoro bez ikakvih ugljenih hidrata. Neka istraživanja su čak pokazala da je kod osoba koje jedu jedno jaje dnevno bio smanjen rizik od dijabetesa.

2. Brokoli

Ovo ukusno povrće je puno vitamina, minerala i fitohemijskih elemenata koje pomažu organizmu da se izbori protiv bolesti. Ima dosta vlakana, a vrlo malo ugljenih hidrata, tako da ne može izazvati skok šećera u krvi.

Čak će vlakna će pomoći da se i ugljeni hidrati iz drugih namirnica sporije apsorbuju.

3. Smeđi pirinač

Žitarice sadrže ugljene hidrate i kad su u integralnom obliku, ali tad barem sadrže i vlakna koja pozitivno deluju na brzinu apsorpcije hidrata. Smeđi pirinač sadrži i mangan koji pomaže u mnogim fiziološkim procesima, uključujući i regulaciju šećera u krvi.

4. Soja

Ona je među mahunarkama koje imaju najniži glikemijski indeks, a tome doprinosi sadržaj proteina i masnoća. U nekim studijama se čak pokazala veza između opadanja šećera u krvi i češće konzumacije soje.

Pokazalo se da soja i proizvodi od nje mogu da poboljšaju toleranciju glukoze kod nekih dijabetičara.

(Lepa&Srećna)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetesnamirnice
Komentari (0)
Dodaj komentar