Ovih 5 namirnica NIPOŠTO ne smete podgrevati!

Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima podgrevanjem termički obrađenih namirnica možete da napravite više štete nego koristi. Dok jedne podgrevanjem gube nutritivna svojstva, druge u sebi sadrže jedinjenja koja zagrevanjem postaju toksična.

Upravo zato su “Food Standards Agency” i “European Food Information Council” napravili listu namirnica koje ne biste trebali da podgrevate.

Piletina
Piletina je bogata proteinima, a upravo su oni jedan od razloga zašto ne biste trebali da je podgrevate. Zbog promene strukture proteina, podgrejana piletina može da prouzrokuje probavne tegobe.

Takođe, može biti zaražena salmonelom. To može biti problem, ukoliko koristite mikrotalasnu pećnicu za podgevanje. Razlog tome je što mikrotalasi ne prodiru u sve delove mesa podjednako, što znači da će se neki delovi termički obraditi pre drugih.

Pečurke
Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da unište. Takođe, podgrejane pečurke mogu da izazovu probavne tegobe.

Pirinač
U termički neobrađenom pirinču mogu se naći bakterije koje prouzrokuju trovanje. Kuvanjem se te bakterije uništavaju, ali čuvanje pripremljenog pirinča na sobnoj temperaturi može dovesti do pojave štetnih jedinjenja koja prouzrokuju povraćanje i dijareju.

Krompir
On podgrevanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje izazivaju botulizam – retko, ali po život opasno trovanje.

Spanać i ostalo lisnato povrće
Spanać i ostalo lisnato povrće može da sadrži visoke koncentracije nitrata, u zavisnosti od toge gde se uzgaja. Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali može da se pretvori u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni.

Važno je naglasiti, kada je spanaću pitanju, da stručnjaci još nisu jednoglasni. Iako je “The European Food Information Council” upozoravao da je podgrevanje spanaća opasno, izgleda da sada menjaju mišljenje jer je jedan student tvrdio da je to bezopasno i potkrepio svoj argument naučnim obrazloženjem.

U svakom slučaju spanać je daleko ukusniji kada ga jedete tek spremljenog, dakle bez podgrevanja.

(Independent, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

podgrevanje
Komentari (0)
Dodaj komentar