Prednosti vitamina C (1)

Vitamin C je jedan od najbezbednijih i najefikasnijih nutricionističkih elemenata, kažu stručnjaci. Ne samo da pomaže u prevenciji prehlade već štiti imunosistem od raznih napada, kardiovaskularnih i očnih bolesti, pomaže čak i protiv boranja kože.
U publikaciji "Seminari o preventivnoj i alternativnoj medicini" objavljena je studija koja otkriva i neke dosad nepoznate koristi vitamina C.
Koliko vitamina C treba uneti u organizam?
Da bi se postigli odlični zdravstveni rezultati, u organizam dnevno treba uneti 500 miligrama. To je veoma velika količina i gotovo je nemoguće uneti je prirodnim putem (sem ako jedete isključivo voće i povrće, i to pet puta dnevno). Zato stručnjaci preporučuju dodatni unos vitamina C u obliku tableta. Ove tablete ne proizvode nikakve neželjene posledice, sem što kod nekih osetljivih osoba može doći do iritacije stomaka. Gornja granica unošenja vitamina C je 2000 miligrama dnevno, tako da je 500 miligrama bezbedna doza. Naravno, uzimanje vitamina C u prirodnim izvorima, voću i povrću, uvek se preporučuje. Na taj način ne unosite u organizam samo vitamin C već i ostale sastojke neophodne organizmu – vitamine, minerale i antioksidante.
Dosta vitamina C ima u soku od narandže, kao i u crvenoj paprici. A evo i ostalih namirnica bogatih ovim elementom:

  • Dinja, 1 šolja: 59 miligrama vitamina C
  • Sok od narandže, 1 šolja: 97 miligrama
  • Brokoli, skuvan, 1 šolja: 74 miligrama
  • Crveni kupus, pola šolje: 40 miligrama
  • Zelena paprika, pola šolje: 60 miligrama
  • Crvena paprika, pola šolje: 95 miligrama
  • Kivi, 1 plod osrednje veličine: 70 miligrama
  • Sok od paradajza, 1 šolja: 45 miligrama

Sudeći po najnovijim istraživanjima, vitamin C može biti od zdravstvene koristi u sledećim slučajevima:
Kada ste pod stresom
U situacijama kada ste pod stresom, vaš imunitet je oslabljen, i tada u organizmu imate manjak vitamina C, pa su vam potrebne dodatne količine. To takođe važi za obolele od alkoholizma, kao i za pušače.
Kada ste prehlađeni
Ovo svi već znamo, ali vladaju i neke predrasude o unošenju vitamina C prilikom prehlade. On ne leči prehladu (kao što se ranije mislilo), ali može da pomogne da se stanje ne pogorša i iskomplikuje. Ako u početnim danima prehlade uzimate vitamin C, znatno ćete smanjiti rizik od upale i infekcija pluća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grejpfrutlimunnarandzavitamin c
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Žiko Borovićanin

    Koristim vitamin C (šumeće tablete) od 1000 mg, jednu dnevno, jer imam visoku myopiju (kratkovidost). Povremeno pravim prekide sa kratkim pauzama a upotrebljavam ih već nepunu godinu dana. U svakom pogledu, odmah da kažem, osećam se mnogo bolje, kompletno sa zdravstvenog aspekta. I drugima bih preporučio da tako rade.