Reuma i ishrana

Kad se pomisli na reumu, uglavnom se pomisli na starije osobe, ali ova bolest napada i mlađe. A u svakom narodu koji živi u kontinentalnom klimatskom pojasu njih pet do deset odsto oboli od reume. Nažalost, mali broj tih ljudi svestan je toga da im način ishrane može otežati (ili olakšati) reumatske tegobe.
Kakve veze ishrana ima s reumom? Ima veze, i to dosta. Neke namirnice ubrzavaju izbacivanje kalcijuma iz kostiju, neke doprinose ukrućivanju zglobova, dok neke pomažu da zglobovi bolje rade. O kojim se to namirnicama radi?
Ono što bi osobe koje pate od reume trebalo da izbegavaju – a što se u većim količinama baš u zemljama s kontinentalnom klimom konsumira – jesu meso, masni sirevi i salame. To se smatra „jakom hranom“, neophodnom za preživljavanje hladnih dana, ali crveno meso podstiče izbacivanje kalcijuma iz kostiju, dok meso uopšte, salame i masni sirevi nakon varenja stvaraju takozvane kisele radikale, koji se talože u zglobovima i ukrućuju ih. Nije da je neophodno ove namirnice izbaciti iz upotrebe u potpunosti, ali bi njihovo konsumiranje trebalo svesti na minimum, a povećati unos neke druge hrane.
U principu, svako povrće, a naročito sve vrste kupusa (njega bar ima cele godine i nije skup) i mahunarke, pomažu bolji rad zglobova. Pomaže i voće, čak i ono suvo. Najbolje voće za osobe s reumatskim problemima je šumsko (maline, kupine, drenjine, ribizle, borovnice) i južno (pomorandža, limun, grejpfrut, mandarine), jer ima dosta vitamina C i kalcijuma, a suvo voće (smokve, kajsije, urme, šljive), kao i koštunjavo (orah, lešnik, badem) bogato je vitaminom E i masnim kiselinama, što sve ublažava zapaljenske procese.
Da ne bude zabune, neće vas ova hrana izlečiti od reume, ali pravilan izbor namirnica može i te kako da umanji bolove, a i to mnogo znači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesthranakalcijumkostipovrćereumastarivoće
Komentari (5)
Dodaj komentar
 • Sofija Hrenek

  Prije neki dan sam kupila posni feta sir od palminog mlijeka koji je jako ukusan. Iako sir nije životinjskog porijekla, jako je masan i ko zna šta sadrži u sebi. Da li treba izbjegavati i ovu namirnicu? Molim za misljenje. Pozdrav.

 • Pero Manev

  Sa 19 god. sam oboleo od reume, a sada imam 37. Pitam se zašto se ponovila posle toliko vremena. Nisam znao da i ishrana utiče. Ni lekari mi ranije nisu rekli ovo u vezi s ishranom. Hvala vam.

 • adnan djulovic

  Komentar u vezi sa ishranom za obolele od reume je jako dobar. Ja se priključujem, jer imam slične probleme. Primetio sam da kod konzumiranja sireva jako se taloži kalcifikat u predelu ahilovih tetiva te izaziva bol pri hodanju i ukočenost. Kad eliminišem sireve iz ishrane, tegobe dosta brzo prestaju.

 • Ilija Kovačić

  Juče smo kupili u turskoj radnji pola kilograma vrlo ukusne salame i uživali u dobrom ukusu. Međutim, kako stvari stoje, zahvaljujući ovom članku, nastojačemo da ostatak razvučemo do kraja ovog mjeseca, što neće biti nimalo lako, s obzirom na to da se radi o možda 100 grama, a mislili smo da uzmemo još 5 kg kad budemo išli na godišnji u Banjaluku. Izgleda da ćemo se prebaciti na bijelu jagnjetinu 🙂 Imam 35 godina i hroničnu reumu mišića. Ujutru ne mogu da ustanem od ukočenosti i bolova, što u leđima, a što u zglobovima. Te simptome vučem od 20. godine, a u zadnje vrijeme bolovi postaju sve nepodnošljiviji. Specijalista za ortopediju mi je dao Brufen, koji ja ne pijem, jer sam čuo da nije poželjan i da, kao većina sredstava protiv bolova, samo na trenutak ublaži bol. Hvala vam za članak i savjet.

 • Marjan Muscet

  Da li mleko kao i mlečni proizvodi štete onima koji boluju od reume?