Šta će se dogoditi ako svakog dana jedete banane?

Kao i u svemu, tako i s unosom banana ne valja preterivati. Uprkos brojnim pozitivnim uticajima koje ovo južno voće ima na naše zdravlje, postoji gornja granica koju ne bi trebalo da pređete. Međutim, ukoliko u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite banane, evo kakav će to uticaj imati na vaš organizam.

Pomaže u održavanju krvnog pritiska

Kad želimo da snizimo krvni pritisak, prvo na što pomislimo je natrijum. Međutim, reč je zapravo o balansu količine natrijuma i kalijuma. Smatra se da manje od 2 posto odraslih osoba dnevno unosi dovoljnu količinu kalijuma, tako da ovaj balans retko ko postiže, prenosi Express.hr.

Smanjuje rizik od malignih bolesti

Svakodnevni unos dovoljne količine svežeg voća i povrća smanjuje verovatnoću od oboljevanja od malignih bolesti jer su sve to namirnice bez dodatih soli, rafinisanog šećera, konzervansa i veštačkih boja. Banane su, konkretno, dobar izvor vitamina C, koji pomaže protiv formiranja slobodnih radikala, a oni su među uzročnicima raka. Takođe, sadrže visoke količine vlakana, čijim se unosom preventivno deluje protiv raka debelog creva.

Ko ih ne sme jesti svakodnevno?

Svi s problemima sa srcem koji koriste beta blokatore ne bi smelida preteruju s konsumiranjem banana, jer se njima ne preporučuje prevelik unos kalijuma. Isto se odnosi i na ljude koji imaju problema s bubrezima. Takođe, smatra se da konsumiranje banana može podstaći napad kod osoba sklonih migrenama, pa ako spadate u neku od ovih kategorija, a veliki ste ljubitelj ovog voća, zadržite se na polovini banane dnevno. Više od toga, naime, može biti opasno.

Neke osobe su, pak, alergične na banane pa ih moraju izbegavati ako primete da se nakon konsumacije javljaju simptomi kao što je svrab, otekline ili otežano disanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bananeishranakalijumzdravlje
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Bananamen

    Dve banane dnevno to je bolje od svakog leka!!!

  • Adolf

    Erik je postao Bananamen,a mi još uvek bezuspešno vežbamo…

  • bambi

    Bolje ovako naslov. Sta ce se desiti ako banane jedete svaki dan i bas sada kada im je skocila cena i kada treba da se sto pre prodaju da ne propadnu.