9 pokazatelja dužeg života

Medicinski časopis Američkog lekarskog udruženja JAMA (Journal of the American Medical Association) objavio je četrdesetogodišnju studiju na oko 6.000 američkih muškaraca japanskog porekla starijih od 50 godina u kojoj su ispitivani faktori koji će doprineti dužem trajanju života.

Zaključeno je da će muškarci tog godišta moći lako da dožive 80 godina u dobro zdravlju ukoliko budu izbegavali određene rizike. Ti faktori rizika su prvenstveno povećana telesna težina, šećerna bolest, visoke vrednosti masti u krvi, naročito triglicerida, i visok krvni pritisak.

Na osnovu analize studije, napravljeno je devet kriterijuma koje svaki muškarac treba da ispunjava da bi mogao da dočeka pozne godine u dobrom zdravlju.

Ti kriterijumi su:

  1. da bude oženjen
  2. da nema povećanu telesnu težinu
  3. da ima normalan krvni pritisak
  4. da bude u dobroj fizičkoj kondiciji
  5. da ima više ili visoko obrazovanje
  6. da ima šećer u krvi u granicama normale
  7. da izbegava prekomerno unošenje alkohola
  8. da ne puši
  9. da ima nivo holesterola u granicama normale

Muškarci koji su vodili zdrav život imali su 80% šanse da dožive 80 godina bez ikakvih bolesti, 42% je doživelo 85 godina života, od kojih 11% nije bolovalo ni od jedne ozbiljne bolesti.

Dr Bredli Vilkoks (Bradley Wilcox, Pacific Health research Institute in Honolulu), autor studije, rekao je da su naše šanse da ostanemo zdravi i dostignemo tu starost veće od 60% ukoliko izbegavamo rizične faktore, a samo 10% ukoliko ne ispunjavamo šest ili više pomenutih kriterijuma.

Zaključak studije: što smo u boljoj fizičkoj kondiciji, živećemo duže!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dugovečnostmuskarcistarostzivot
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Bolje,sto pre da ga ne pita starost gde je mladost bila.

  • Anonimni

    Da mi je znati da li zaista ,sto bih volela,vise i visoko obrazovanje bitno utice na posvecenost zdravim stilovima zivota?

  • Anonimni

    Kako je definisana Telesna tezina kao faktor dugovecnosti jer postoji teza po kojoj i umanjena tezina nije dovoljan pokazatelj zdravih navika,a posebno sto se pokazalo da parametri kao sto su trigliceridi krvni pritisak ,los holesterol nisu iskljucivo odsutni kod osoba bez viska kilograma Odnos .Visine i tezine su se vrlo cesto proizvoljno tretirali od strane nutricionista sto dovodi do dileme indeksa telesne mase.Takodje sticanje i odrzavanje kondicije je predmet preporucene doze aktivnosti koja nije preopterecujuca kao ni nedovoljno efikasna.

  • bambi

    Savet muskarcima. Procitajte ovaj tekst kada budete imali 90 godina.