Akne – pitanja i odgovori

Akne (bubuljice) zadaju probleme mnogim mladim osobama, pa zbog toga ima mnogo pitanja za lekare. Evo nekih odgovora na često postavljana pitanja.
Zašto imam akne i u kasnim dvadesetim?
Akne kod odraslih uglavnom nastaju iz istih razloga kao i kod tinejdžera: zbog preterano masne kože i bakterija. Svaka promena nivoa hormona, kao u trudnoći ili u toku ciklusa, može da izazove preterano mašćenje kože. Akne su obično nasledne i ako su vaši roditelji imali akne, postoji velika verovatnoća da ćete ih i vi imati. Neki ljudi imaju akne i sa 40 i više godina.
Često se umivam, ali stalno imam mitisere?
Stalnim umivanjem ne možete se otarasiti mitisera ili akni. Zašto? Mitiseri nastaju ispod površine kože kada sebum reaguje sa vazduhom u poluzapušenim porama. Kada se pore potpuno zapuše, nastaju bubuljice sa belim vrhom. Lice treba prati samo dva puta dnevno pomoću blagog sredstva za umivanje i toplom vodom (ne vrelom).
Da li kontraceptivne pilule izazivaju ili leče bubuljice?
Kontraceptivne pilule pomažu nekim ženama da kontrolišu akne. Hormoni koji se nalaze u ovim pilulama mogu da pomognu u blokiranju androgenih homona. Androgen isušuje žlezde koje luče sebum, ali nisu sve akne izazvane visokim nivoom androgenih hormona. Bakterije koje se brzo razmnožavaju u porama takođe negativno utiču na neke akne.
Da li akne nastaju zbog šminke?
Sve što stavljate na lice može da zapuši pore pa tako i neke vrste šminke. Potražite šminku, kreme i druge proizvode za kožu koji ne sadrže ulja. Nekomedogeni i neaknogeni proizvodi bolji su za kožu sklonu aknama. Takođe je bolje koristiti puder u prahu kao zamenu za kremasti puder.
Da li stres loše utiče na akne?
Stres nije glavni faktor stvaranja akni, ali može negativno da utiče na akne. Veoma često akne negativno utiču na nivo stresa. Efektivni tretmani protiv akni mogu pozitivno da utiču na smanjenje stresa.
Čokolada i akne?
Nama naučnih dokaza da čokolada, šećer i masna hrana izazivaju akne. Ipak, neke vrste hrane izazivaju izbijanje bubuljica i treba ih izbegavati. Slatkiši i masna hrana loše utiču na druge aspekte zdravlja pa ih zbog toga treba i izbegavati.
Šta su cistične akne?
Cistične akne su bolne i teško se leče. Folikuli se zapušuju duboko ispod kože. Lekari nekad preporučuju kratak tretman oralnim antibioticima. Kortikosteroidi mogu umiriti upalu ovakvih akni. Tipične kreme sa retinolom takođe mogu da pomognu. Nikada ne čačkajte, ne bodite i ne stiskajte ove akne jer se mogu pogoršati ili ostaviti ožiljke.
Koje vrste akni postoje?
Postoje dve glavne vrste akni:

  • Komedone – mitiseri i bubuljice sa belim vrhom.
  • Upaljene bubuljice – papule (male gnojne bubuljice), pustule, nodule ili ciste.

Za različite vrste bubuljica i tipova kože postoje različiti tretmani koje prepisuju dermatolozi.
Da li ću uvek imati akne?
Akne uglavnom nestaju sa godinama. Prema jednoj studiji, akne se veoma retko javljaju posle 44. godine. Kod nekih žena akne prestaju sa menaopauzom. Do tada treba pronaći odgovarajuću terapiju. Najčešće je to kombinacija više proizvoda. Da bi rezultati bili vidljivi, neophodno je 4 do 12 nedelja, ali se i nakon toga mora nastaviti sa nekim oblikom terapije.
Koji je najbolji lek za akne?
Medicinske kreme sa benzoil-peroksidom, salicilnom kiselinom i alfa-hidroksidom su prvi tretmani koje treba isprobati. Mogu se nabaviti sa receptom ili bez njega. Retinol kreme – kreme sa vitaminom A – takođe otpušuju zapušene folikule dlaka. Lekar može da vam prepiše i jače kreme ili druge lekove, kao što su antibiotici, oralni retinol, androgen blokeri i male doze kontraceptivnih pilula.
Koji je najbolji način za sprečavanje akni?
Dve jednostavne metode koje često deluju jesu:

  • Izbegavajte da dodirujete lice. Dodirivanjem lica se povećava masnoća lica, iritira se koža i pospešuje se razvoj bakterija.
  • Pomerajte kosu sa lica. Koristite preparate za kosu bez masti. Preparati koji sadrže ulja mogu dospeti na lice i zapušiti pore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

akneantibioticibubuljicefolikuleinfekcije kožekožne bolestimitiserisebum
Komentari (0)
Dodaj komentar