Bore je moguće ublažiti i ukloniti (1)

Brinete se jer vaša koža izgleda starije nego što biste želeli, ili starije od vaših godina? Evo nekoliko načina da smanjite bore, počevši od ovog trenutka!
Kada vam je 35, tek počinjete da primećujete znake starenja, ali sa 55 godina, koža više ne čuva tajnu vašeg rođenja.
Mnogi ljudi misle da je pojava bora nezaustavljiva, kao što je nekad bilo. Ali, sa informacijama i tehnologijama koje nam je donelo savremeno doba, ipak postoje neke stvari koje možemo učiniti za sebe. Neki od sledećih predloga zahtevaće posetu dermatologu, a ima i onih ideja koje možete realizovati sami, u sopstvenom domu.
Kako da uklonite i ublažite bore: šta se može učiniti?
Izbegavajte sunce! Sunce je glavni faktor pojave bora – to dokazuju brojna istraživanja. Na primer, jedan njujorški plastični hirurg uradio je studiju čiji su subjekti bili identični blizanci. Kod onih blizanaca koji su u životu bili izloženiji suncu, izraženija je pojava bora. Dakle – faktor sunca je uticajniji od naslednog faktora.
Nosite naočari za sunce! Ako morate da izađete, dermatolozi preporučuju nošenje naočara. One će vas štititi od pojave raka kože, a takođe će usporiti pojavu bora.
Prestanite da pušite! Dim cigarete može ostariti vašu kožu, oslobađajući enzim koji negativno utiče na elestin i kolagen u koži – najvažnije elemente njene mladolikosti. Koža pušača je naboranija i čak 40% tanja u odnosu na kožu nepušača.
Obezbedite sebi dovoljno sna! Kada ne spavate dovoljno, telo proizvodi kortizol, hormon koji negativno utiče na ćelije kože.
Spavajte na leđima! Istraživanja su pokazala da, ako konstantno spavate u istom položaju, i naborate lice u snu na isti način, posle izvesnog vremena ta bora će postati stalna – i preko dana. Ako spavate na boku, povećavate rizik od bora na obrazima i bradi, a ako spavate licem prema jastuku, može vam se naborati vrat.
Nabavite naočari za čitanje! Ne ustežite se i ne čekajte poslednji trenutak.
Jedite često ribu, naročito meso lososa. Riba je izvanredan izvor proteina, kao i masne kiseline omega-3. Oba ova elementa su važna za mladolikost kože.
Jedite više soje! Dosadašnja istraživanja pokazala su da ova namirnica utiče povoljno na strukturu i čvrstinu kože.
Zamenite kafu kakaoom, barem s vremena na vreme. Kakao poboljšava cirkulaciju ćelija kože, ublažava oštećenja od sunca, ima hidratantno dejstvo i čini da koža deluje glatkije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

borebotoksmladalacki izgledpušenjesansprecitisratenjesunce
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Goca Milić

    Treba koristiti adekvatnu kozmetiku, preparate koji umanjuju vidljivost bora, redovna nega, čišćenje lica, noćne kreme. Meni je to vidljivo smanjilo bore.

  • Rada Kusmuk

    Sva su uputstva super, ali ja ih imam dosta. Mogu li se ublažiti i na koji način, a sa malo novaca? Puno pozdrava!

  • Ema Cukić

    Sve ovo je u redu, ali kako da one nestanu ako su se već pojavile?