Kako nas cveće – leči?

Još su naši preci znali da cveće pozitivno utiče na zdravlje, a danas to potvrđuju i brojni stručnjaci iz raznih oblasti.
Da cveće može smanjiti stres, buku, prečišćavati vazduh, sprečavati dejstvo prašine, širiti prijatan miris, zračiti pozitivnu energiju, upijati elektromagnetna zračenja i skrenuti negativnu energiju – potvrđuju brojna istraživanja, ali i stručnjaci za feng-šui.

Foto: Dragan Cvetković

Sobno cveće
Sobno cveće kanališe pozitivnu energiju, štiti od buke i ima ulogu da oživi prostor, pa ga treba imati u prostorijama za stanovanje. Cveće treba da pokriva pojedine uglove ili oštre linije (instalacije, cevi…), tako da „ometa kretanje negativne energije“. Boje i prijatni mirisi cveća povoljno utiču na ukućane kao aromaterapija.
Naučnici tvrde da cveće u kući, stanu, dvorištu ili na terasi, doprinosi boljem zdravlju ukućana, a naročito povoljno deluje protiv stresa i depresije.
Sobno bilje i cveće (u zavisnosti od vrste, mogućnosti i potreba) može se gajiti u dnevnoj sobi, trpezariji, kuhinji, spavaćoj sobi, kupatilu ili na prozoru (i sa spoljne i sa unutrašlje strane).

Foto: Dragan Cvetković

Dvorište, terasa i prozori
Zelenilo i cveće na terasi i prozorima sprečava dolazak spoljne buke i prašine u naš stan, a u toku letnjih vrućina ono predstavlja svojevrsnu toplotnu izolaciju. Drveće i šiblje (živa ograda) u dvorištu takođe štite od buke i stvaraju toplotnu izolaciju. Za prozore su pogodne manje plastične žardinjere ili saksije sa petunijama i muškatlama.
Ukoliko je terasa velika i ima ugrađene žardinjere, možete napraviti i mini park sa ružama, bršljanom, muškatlama, petunijama i cvećem koje pada preko saksije (žardinjera). Za manje terase treba izabrati cveće koje odgovara veličini i obliku terase.
Mini-fontana na terasi može biti izvor pozitivne smirujuće energije (tihi žubor vode).
Visećim saksijama možete ukrasiti delove klima-uređaja koji se nalaze na spoljnjem zidu ili terasi.

Foto: Dragan Cvetković

Radne prostorije
Tamo gde proizvodni proces i ostale norme dozvoljavaju, treba držati sobno cveće u radnom prostoru (kancelarije, kabineti, proizvodne hale ili hodnici) i oživeti radni prostor. Biljke upijaju negativna zračenja raznih elektronskih aparata iz naše neposredne okoline. Savetujemo šareno cveće koje povoljno deluje na radnu atmosferu: ciklama, ljubičica, begonija, zmajevac, kaktus i slično.
Preporuke
Dnevna soba: razne viseće lozice, bambus, hibiskus ili rezano cveće u vazi.
Spavaća soba: lavanda (protiv komaraca i moljaca, a mirisom utiče na prijatan san).
Kupatilo: aloja, bršljan ili neko cveće kome treba vlažnost, a manje svetlosti.
Za kuhinju je poželjno začinsko bilje: ruzmarin, bosiljak ili peršun.

Foto: Dragan Cvetković

Upozorenja
Kada u stanu imamo kućne ljubimce ili malu decu, onda neke biljke ne treba gajiti.
Treba voditi računa o alergijama koje cveće može izazvati kod nekih ljudi (takvo cveće izbacite iz stana.)
Kvadratura stana diktira nam koliko cveća možemo gajiti u stanu, jer ne treba preterivati sa količinom cveća (zauzima prostor i vazduh, pa nas može bukvalno gušiti).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bukacvećecveće i zdravljefontanamirruzesmogterasatišinazracenje
Komentari (0)
Dodaj komentar