Kako sačuvati ženska stopala?

Da li vam čukljevi, kurje oko, urastao nokat ili atletsko stopalo zadaju bolove ili neprijatnost? Održite dobro zdravlje svojih stopala tako što ćete naučiti da prepoznate i na vreme izlečite uobičajene probleme.
Čukljevi
Čukljevi su karakteristične koščate izbočine pri korenu palca, koje utiču na to da se palac iskrivi prema ostalim prstima. Mogu biti veoma bolni zbog pritiska ili artritisa, a mogu dovesti i do pojave kurjeg oka. Lekovi protiv bolova, jastučići koji podupru čukljeve, prilagođeni umetak za cipele ili operacija – mogu biti od pomoći, kao i nošenje široke obuće i izbegavanje visokih potpetica.
Kurje oči i žuljevi
Žuljevi i kurje oči nastaju usled trenje koje izaziva debljanje i stvrdnjavanje kože da bi se zaštitila osetljiva mesta. Kurje oči imaju konusni oblik i obično se javljaju na mestima kože koja nose malu težinu. Žuljevi se mogu pojaviti svuda gde postoji trenje. Oba problema mogu biti izazvana neadekvatnom obućom i nestaju kada prestane trenje. Jastučići od krzna mogu pomoći da se rešite kurjeg oka, dok žuljevi mogu biti trimovani ili hirurški korigovani.
Bradavice
Bradavice su zapaljene izrasline koje se razvijaju na tabanima. One su zarazne, uzrokovane virusom koji ulazi kroz kožu, a često se prenose na javnim bazenima i tuševima. Nisu opasne po zdravlje i mogu se lečiti, ali u mnogim slučajevima suviše ih je bolno ignorisati. Salicilna kiselina može da pomogne, dok gorenje, zamrzavanje, laserska terapija i hirurško odstranjivanje predstavljaju agresivnije opcije za teže slučajeve, ali odluku prepustite lekarima.
Giht
Giht je oblik artiritisa koji karakteriše nagli bol, crvenilo, otok i ukočenost, obično u velikom zglobu palca. Takođe se može javiti i na stopalima, skočnom zglobu ili kolenu. Giht je uzrokovan prevelikom količinom mokraćne kiseline u organizmu, što može da formira teške kristale u zglobovima. Problemi mogu trajati danima ili nedeljama, a mogu se lečiti antiinflamatornim lekovima. Razgovarajte sa svojim lekarom o promenama u ishrani koje pomažu da se reguliše mokraćna kiselina.
Atletsko stopalo
Altetsko stopalo je gljivična infekcija koja može da izazove ljuštenje, crvenilo, svrab, peckanje, a ponekad plikove i rane. Blago je zarazno, a može se preneti direktnim kontaktom ili bosim hodanjem u prostorijama kao što su svlačionice ili u blizini bazena. Ove gljivice rastu i mogu se proširiti na nokte. Atletsko stopalo se obično leči antifungalnim kremama ili oralnim lekovima u težim slučajevima.
Gljivične infekcije noktiju
Gljivične infekcije noktiju nastaju kada mikroskopske gljivice uđe kroz pukotine u noktima, a čine da nokti igledaju debelo, izbledelo i krto. Ako se ne leči, infekcija noktiju neće nestati i može postati teška za lečenje. Na toplim i vlažnim mestima, gljivice mogu da se širi sa osobe na osobu. Kreme mogu da pomognu lakim slučajevima, ali oralni antifungalni lekovi često su potrebni da bi se izlečio težak oblik infekcije. Lekar vas može posavetovati šta je najbolje opcija.
Deformacija prsta
Problemi sa bolnim prstima mogu nastati kada se mišići na nožnim prstima izbace iz ravnoteže. Deformacija nožnog prsta nastaje kada prst ima oblik kandže, pri čemu se kraj prsta savija na dole. Dok su neki ljudi skloni ovoj deformaciji, postoje i drugi rizici kao što je uska obuća ili krive štikle. Odgovarajuća obuća sa tačnom količinom prostora oko prstiju, anatomski ulošci i u krajnjem slučaju hirurška intervencija – mogu ponuditi olakšanje ovog problema.
Urastao nokat
Nokat koji je urastao u kožu može da dovede u pojave bola, crvenila, otoka, čak i infekcije. Uzroci mogu biti prekratko ili neravnomerno sečenje noktiju, slomnjeni nokat ili nošenje uske obuće. U lakim slučajevima, treba potopiti stopala u toplu vodu, očistiti ih i staviti mali komad vate ispod nokta da bi se podigao od kože. Kod komplikacija, manjom operacijom se može ukloniti ceo ili deo nokta.
Ravni tabani
Ravne tabane imaju osobe čiji taban dolazi u potpuni ili skoro potpuni kontakt sa tlom. Ovaj problem može biti nasledan, prouzrokovan povredom ili nekim zdravstvenim uslovom, kao što je reumatoidni artritis. Simptomi koje izazivaju ravni tabani su retki, mada povećanje težine, neadekvatna obuća i prekomerno stajanje mogu da izazovu bol. Lečenje uključuje vežbe za jačanje stopala i cipele sa dobrim uloškom ili protetičkim sredstvima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

atletsko stopalobradavicegihtgljivicekurje očinoktiplikoviravni tabanistopalažuljevi
Komentari (0)
Dodaj komentar