Kucanje SMS-a i površnost

Prema novom istraživanju, tinejdžeri i mladi ljudi koji previše vremena u toku dana provode kucajuć SMS poruke, rizikuju mnogo više od bola u prstima.
Izgleda da takve osobe više vrednuju materijalne stvari, a manje su zabrinute za svoj unutrašnji razvoj. Istraživači kažu da je često kucanje poruka povezano sa osobinama, ciljevima i stavovima koji ukazuju na nisku zainteresovanost za misaone procese, slabo misaono angažovanje.
Detalji istraživanja
Istraživači su anketirali više od 2.200 studenata uzrasta od 18 do 22 godine o navika kucanja poruka. Podaci su prikupljani u periodu od 2007. do 2011. godine.
Tekstualne poruke preko mobilnih telefona predstavljaju omiljeni metod komunikacije mladih ljudi. Ustanovljeno je da 72% anketiranih koristi SMS poruke. Oko 30% studenata je izjavilo da dnevno pošalje i do 200 poruka, a 12% njih šalje i preko 300 poruka dnevno.
Istraživači su učesnicima podelili nekoliko testova. Među njima su:

  • Standardni test ličnosti koji meri osobine kao što su ekstrovertnost i otvorenost prema određenim iskustvima.
  • Upitnik koji meri tendencije osobe da se bavi razmišljanjem. To podrazumeva odgovor na pitanje da li se slažu sa izjavama poput "Ja često volim da se osvrnem na svoj život sa filozofske tačke gledišta".
  • Anketa u kojoj su učesnici ocenjivali značaj brojnih životnih ciljeva kao što su: bogatstvo, slava, moć, uspeh, moral, izgled, okruženje, porodica, duhovnost i drugo.

Oni koji šalju više od 100 poruka dnevno imaju 30% manje šansi da snažno osećaju kako je njima važno da vode etički i principijelan način života, u poređenju sa onima koji šalju manje od 50 poruka dnevno.
Pored toga, oni koji često šalju poruke imaju tendenciju da ređe sagledavaju svoje postupke u odnosu na one koji šalju manje poruka.
Često kucanje poruka i površnost
U poslednjih nekoliko godina, naučnici su se usresredili na rad mozga u određenom režimu – onom koji se odnosi na rad mogza kada odmara. Stručnjaci veruju da mozak u ovom režimu rada pruža dragoceno vreme za razmišljanje o životu u životnim situacijama.
Ako je neka osoba stalno izložena spoljnom svetu medija koji odvraću pažnju, moguće je da se tako sistematski podriva mogućnost da ta osoba razmišlja o moralnim, društvenim, emotivnim vrednostima i dugotrajnim implikacijama određenih situacija.
Moguće je da su oni koji često kucaju poruke toliko udaljeni od ovakvog razmišljanja da vremenom steknu naviku da o nekim stvarima razmišljaju na površan način.
Roditeljima čija deca još uvek nisu počela da koriste mobilni telefon i SMS poruke, stručnjaci savetuju da bi za zdrav razvoj dece trebalo podstaći njihovo slobodno vreme u kome ne postoji ometanje televizije, medija, kucanja poruka i tome slično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

komunikacijakucanje porukamobilni telefonmoralobrazovanjepvršnostraѕvoj deceSMSzainteresovanost
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dejan Popović

    Nisu u pitanju samo mladi i SMS poruke. Danas je to trend. Poruke mobilnim, mejlovi, bilo privatni ili na poslu. Ukoliko nekoga pozovete telefonom – skoro da vas smatraju za nenormalne.