Nagle promene tipa kože

Mnogo je onih koji i ne znaju kako bi tačno odredili tip svoje kože (nekada je za to zaista potreban kozmetičar ili dermatolog), a onda se još i desi da se tip kože naglo promeni. Tad se postavlja pitanje – da li su uopšte moguće nagle promene tipa kože ili je reč o nečem drugom?
Promene tipa kože su i te kako moguće – ne radi se o krvnoj grupi, već o nečemu znatno više promenljivom. Na primer, osobe koje su u pubertetu imale veoma masnu i problematičnu kožu mogu kasnije dobiti normalan ten. Ili, oni kojima je lice u pubertetu bilo normalno, bez masnoća i bubuljica, mogu kasnije da dobiju suvu kožu i da rano dobiju bore. A promene se mogu desiti i mnogo brže od toga.
Jedna od čestih naglih promena tipa kože jeste kad koža, zbog hladnoće, u vrlo kratkom roku iz normalnog ili mešovitog tipa pređe u grubu i suvu. Pored izlaganja drastično promenjenim vremenskim uslovima, na naglu promenu tipa kože može uticati i potpuno neadekvatna nega lica, recimo, preagresivnim sredstvima za čišćenje uz korišćenje velike količine šminke slabog kvaliteta. Šta tad?
U principu, potrebno je negu lica prilagoditi svom tipu kože – u ovom slučaju, naglo promenjenom tipu kože. Ako je koža naglo postala suva, potrebna su joj sredstva za hidriranje i regeneraciju, a ako je uz to postala i gruba, potreban joj je i piling kako bi se uklonile mrtve ćelije. Ukoliko je pak postala masna, potrebno joj je nešto za hidriranje, kao i nešto što će regulisati lučenje masnoća. Ako niste sigurni o kakvoj se tačno promeni radi i kakva bi bila adekvatna nega, posavetujte se s kozmetičarom ili dermatologom.
Još nešto: prilikom nagle promene tipa kože nije loša ideja stara sredstva za negu, ako im nije istekao rok trajanja, sačuvati u frižideru. Ako su promene nagle, uz adekvatnu negu koža se vrlo često brzo vrati na prethodno stanje, pa će vam nakon tog povratka ono što ste ranije koristile ponovo prijati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dermatologkozmetikanega licapromenetip koze
Komentari (0)
Dodaj komentar