Ne igrajte se: ovo zračenje je opasno!

Naučna studija naučnika iz Finske dokazala je da pod uticajem zračenja mobilnih telefona dolazi do promena u belančevinama ljudskih ćelija. Za sada, međutim, nije poznato koliko je to opasno po ljudsko zdravlje.

Naučnici su ispitivali 10 žena dobrovoljaca i izložili kožu podlaktice zračenju mobilnih telefona poznatu kao RF-EMF (Radio Frequency Modulated Electromagnetic Field) u toku 60 minuta. Posle toga su uzeli isečak tog dela kože i uporedili sa drugih deset žena dobrovoljaca čija koža podlaktice nije bila izložena ovom zračenju. Ustanovili su da su ćelije kože koja je bila izložena zračenju pokazale promene.

Naučnik Darius Lescinski (Dariusz Leszczynski) izjavio je da su te promene male, ali da ipak postoje. On je rekao da studija nije ustanovila moguću opasnost po zdravlje ljudi nego samo da koža reaguje na zračenje mobilnih telefona.  Analizirano je 580 belančevina u uzorcima kože i nađene su promene u osam belančevina.

Studija je dokazala da postoje promene na nivou molekula usled ovog tipa zračenja.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilnizracenje
Komentari (4)
Dodaj komentar
 • Milena Prodanović

  Tinejdžerka sam, odavno imam telefon. U poslednje vreme mnogo razgovaram i izložena sam nekom zračenju, to i osećam. Osećam promene, kao npr. vrtoglavicu, a počela sam i da hipohondrišem. Postala sam zavisna od telefona. Hvala na ostalim informacijama.

 • Šikri Dumani

  Mislim da sva istraživanja u svetu pokazuju da elektromagnetna zračenja mobilnog telefona, naročito bazične antene mobilne telefonije, djeluju štetno na ljudsko zdravlje.

 • Borko Stisović

  Ja ne znam za vas, ali ja imam telefon 5 godina i mislim da to nije tačno, jer meni nije bilo ništa.

 • Zoran Pantelić

  Drago mi je da se nauka pozabavila i ovom vrstom zračenja. Mislim da se ovim problemom treba više pozabaviti. Hvala.