Plakanje donosi čak 5 zdravstvenih koristi

Iako se na suze često gleda kao na znak slabosti, naučnici koji proučavaju suze i plakanje ne bi se složili s tom tvrdnjom. Plakanje ima mnogo dobrih strana, a stručnjaci smatraju da su suze prirodna obrana tela od hormona stresa.

Plakanje je jedan od načina da se oslobodimo negativnih emocija, a osim toga predstavlja svojevrsnu obranu od bakterija ili reakcija na neke hemikalije. Suze nisu nužno loše, ponekad je zaista potrebno da se dobro isplačemo. Ovo su samo neki od razloga:

Čiste oči
Suze deluju kao prirodni antibiotik i mogu da ubiju do 95 odsto štetnih bakterija u očima i to u samo pet minuta.

Poboljšavaju vid
Membrana oka može biti dehidrirana zbog čega dolazi do problema sa vidom, a slika koju vidimo je jednostavno zamagljena. Kada plačemo suze osiguravaju vlažnost membrane i na taj način olakšavaju i poboljšavaju vid. Eliminišu toksine

Tokom 1980-ih dr Vilijam Fej, istraživač u Medicinskom centru Ramsej u Mineapolisu, ustanovio je da suze u zavisnosti od uzroka imaju različit hemijski sastav. Tako se refleksne suze, nastale zbog sečenja luka, sastoje od 98 odsto vode dok su emocionalne suze pune hormona stresa.

Pružaju utehu
Zanimljivo je kako plakanje prati pojačana aktivnost u određenom delu nervnog sistema čija je uloga da smiri telo nakon stresnog događaja i da uspori rad srca. Istraživanja su takođe otkrila da plakanje povećava nivo oksitocina – hormona sreće, koji onemogućava osobađanje hormona stresa – kortizola.

Osim toga plakanjem se oslobađaju i endorfin, hormon koji se luči tokom vežbanja i seksa. Nije neobično da se nakon što se “dobro isplačemo” osećamo mnogo bolje.

Suze emocionalno oslobađaju i povezuju sa drugima
Plač budi naše zaštitničke instinkte i deluje poput poziva u pomoć. Plakanjem privlačimo pažnju, a kod ljudi koji vide uplakanu osobu proradi zaštitnički nagon i tada žele da pruže utehu. Na taj način nam ranjivost pomaže da se povežemo sa drugima.

Zanimljivosti o suzama
Nedavna istraživanja pokazala su da žene plaču češće i to čak četiri puta više nego muškarci, ali je činjenica da oba pola plaču podjednako tokom velikih životnih događaja poput žalosti za umrlom osobom, objasnio je profesor Ed Vingerhoets, psiholog sa Univerziteta Tilburg u Holandiji.

Zanimljivo je da muškarci češće plaču zbog pozitivnih događaja, dok žene češće puste suzu zbog onih negativnih. Stručnjaci pojašnjavaju da su za ovu razliku krivi hormoni. Testosteron suzbija potrebu za plakanjem, dok ženski hormon prolaktin podstiče empatiju i suze. Postoje tri vrste suza: refleksne suze koje štite od iritacije i stranih tela, emocionalne suze koje su izazvane pozitivnim ili negativnim događajima i stalne suze koje vlaže oči.

(Zadovoljna.hr, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

placplakanjesuze
Komentari (0)
Dodaj komentar