Ovo je pouzdan pokazatelj dužine života!

Skoro svi ljudi na planeti želeli bi da znaju koliko će živeti, makar i okvirno, bez obzira na to kakav život vode.

Neka istraživanja u predviđanju dužine života rađena su testiranjem dužine nukleotida, tzv. telomera na krajevima DNK lanaca. Prema tim istraživanjima, dužina telomera može biti precizan pokazatelj dužine života.

Međutim, najnovija istraživanja pokazala su da testiranje telomera ne može biti najbolji pokazatelj dužine života. Ideja predviđanja dužine života potiče od otkrića da telomeri vrše funkciju takozvanog molekularnog sata u čoveku, pa bi na osnovu te teorije, dužina telomera određivala dužinu života.

Međutim, novo istraživanje pokazuje da je to čista sreća, kao bacanje novčića, a da je najpouzdaniji pokazatelj dužine života sam način života svakog pojedinca.

Istraživanje je analiziralo predviđenu stopu smrtnosti za 5 godina u Americi kod osoba starijih od 60 godina, u Kostariki kod osoba starijih od 61 i na Tajvanu sa pune 53 godine i starijih.

Cilj je predviđanje smrtnosti u periodu od 5 godina na osnovu skupa osnovnih mera (starost, mobilnost, pušenje) i poređenje sa merenjem dužine telomera u predviđanju smrtnosti, takođe na 5 godina.

Rezultati su pokazali da je predviđenje na osnovu osnovnih mera nadmašilo predviđanje telomera u dužini života.

Istraživanje smatra da se naučno otkriće dužine telomera smatralo senzacijom pa je u mnogim slučajevima preuveličano, naročito od strane medija i kompanija za lično plasiranje proizvoda i reklamiranje.

Naučnici smatraju da ovi rezultati pokazuju da nema dovoljno dokaza koji bi pokazivali da testiranje telomera može odrediti dužinu života.

Mnogo je lakše i jeftinije predvideti dugovečnost skupom osnovnih mera.

Nameće se kao zaključak da nam geni utiču na dužinu života, ali i mogo toga što doživljavamo tokom života, odnosno zdrave i nezdrave navike.

Upozorenja

Kao i uvek kada se nešto otkrije, pojave se razni „mešetari“ koji hoće da se obogate, tako i po pitanju telomera i njihove veze sa dužinom života. Stručnjaci upozoravaju na dve vrste zloupotreba:

1. Na tržištu i putem interneta prodaju se takozvani testovi za merenje dužine telomera kojima se može „predvideti“ dužina života.

2. Pojedinci su izmislili i prodaju proizvoda koji „produžavaju telomere“ i na taj način „produžavaju život“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dugovečnostpredviđanje dužine životatelomeri
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • bambi

    Svako ko se kloni sponzorusa, moze ocekivati zivot preko stotke!

  • Anonimni

    Numerologija ima odgovor XD

  • misa 011

    Naslov je: „Ovo je pouzdan pokazatelj dužine života“, a zatim iz teksta proizilazi da baš i nije.