Zašto ženama po licu rastu dlake?

Hirzutizam je pojava kada čvrste i tamne dlake izrastu tamo gde žene obično nemaju dlake (brkovi, brada, grudi, leđa). To je takozvana preterana dlakavost, pri čemu broj, boja i „čvrstoća“ dlačice zavisi od genetike, kao i od etničke pripadnosti.

Hirzutizam je medicinsko stanje koje može nastati od viška muških hormona pod nazivom androgeni, pre svega testosterona.

Visok nivo androgena može izazvati hirzutizam, dok se ostali znaci mogu razviti vremenom i zovu se virilizacija.

Znaci virilazicije:

  • produbljivanje glasa
  • proćelavost
  • bubuljice
  • smanjena veličina grudi
  • povećana mišićna masa
  • proširenje klitorisa

Do hirzutizma može doći ako mešavina muških i ženskih hormona postane neuravnotežena gde je veći uticaj muških hormona, a sve to se pojavljuje u pubertetu, kada jajnici devojčica počnu da proizvode mešavinu muških i ženskih hormona.

Hirzutizam može biti uzrokovan:

Policističnim jajnicina – uzrok hirzutizma prouzrokovan neravnotežom polnih hormona koji mogu dovesti do neredovnih menstruacija, neplodnosti i ponekad vižestrukih cisti na jajnicima.

Kušingovim sindromom – endokrini poremećaj koji nastaje usled povišenog nivoa hormona kortizola u krvi. Uzrok povišenog nivoa može biti primena određenih lekova ili rad nadbubrežne žlezde.

Kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom – podrazumeva abnormalnu proizvodnju steroidnih hormona, uključujući kortizol i androgen nadbubrežne žlezde.

Tumorom i njegovim propratnim efektima

Lekovima – neki lekovi mogu da izazovu hirzutizam (lek danazal i lek protiv depresije flukosetin)

Faktori koji utiču na razvoj hirzutizma

1) porodična istorija – urođena nadbubrežna hiperplazija i sindrom policističkih jajnika

2) poreklo – žene sa Mediterana, Bliskog istoka i Južne Azije imaju veću šansu da dobiju hirzutizam

3) gojaznost povećava androgenu proizvodnju, što utiče na pogoršanje hirzutizma

Hirzutizam može biti emotivno uznemirujući: dovodi do nesigurnosti, pa čak i do depresije. Takođe, može da izazove i fizičke komplikacije (hormonsku neravnotežu). Zato žene ili devojke sa ovim problemima treba da se jave lekaru, da bi se utvrdili uzroci i problem rešio.

Ukoliko žena ima hirzutizam i neredovnu menstruaciju, može da se desi da ima sindrom policističnih jajnika koji mogu da blokiraju plodnost. Zbog toga bi žene koje uzimaju određene lekove za lečenje hirzutizma trebalo u tom periodu da izbegavaju trudnoću zbog rizika od urođenih mana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

maljavostdlakavostdlakavost kod ženadlakenasledne bolestihirzutizamhormonske bolestihormonski poremećaji
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    zato sto hoce po svemu da se izjednace sa muskarcima