Opasno po zdravlje

Po procenama britanskog univerziteta Kembridž, muškarci lakše i češće dobijaju stres nego žene. Proučavanja su ispitivala hormon kortizol, koji prouzrokuje stres u organizmu. Kortizol, nalik adrenalinu, povećava krvni pritisak, protok krvi kroz organizam ka srcu i mozgu je uvećan, što dovodi do ubrzanog disanja i prekomernog znojenja tela. Studije su pokazale da muškarci proizvode dva puta više kortizola od žena (o studijama detaljnije u sutrašnjem članku u rubrici Nauka).
Jedan od važnijih uzroka stresa, pored posla kojim se bavite, jeste i ljubomora. Opustite se, ne razmišljajte toliko jer ljubomora ni u kom slučaju nije dobra, posebno za vaše zdravlje. Ne sumnjajte u vernost osobe sa kojom ste. Muški „sklop“ je jednostavniji, zato je možda i reakcija intenzivnija. Što biste se vi nervirali oko svega kada one to ne rade? Ne želite sa njima u kupovinu – pa i ne morate, ali posle bez pitanja tipa „sa kim si to bila i gde si dosad?“ To je sumnjičavost koja vodi do ljubomore koja može postati opsesivna i bolesna.
Ne volite da razglabate satima telefonom sa njom, a ona voli da priča. Neka je, neka telefonira, ali vi ne dižite slušalicu sa drugog telefonskog aparata samo da biste čuli ko je sa druge strane žice. Budite direktni, kratki i jasni. Nešto vas zanima – pitajte. Odmah, istog trenutka, jer u suprotnom, kuvanje u stomaku će početi da vri i dovešće do čira u želucu, ili stresa, ili ko zna čega još. Što na um, to na drum.
Ne morate uvek vi da budete fleksibilni, prepustite to ponekad drugoj strani. Neka se neko prilagodi vama i vašim potrebama i onda će vaša jutra počinjati normalno, delimično užurbano, ali nikako namćorasto i ljutito. Što bi se drugačije reklo – iskulirajte na svakom polju. Pomerite se iz centra zbivanja na radnom mestu, u kući, u saobraćaju, sve posmatrajte sa strane i budite staloženi preko svake mere. Dakle – ne nervirajte se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar