Ako popijete ovaj napitak pre spavanja, vaše telo će doživeti pravu noćnu moru: Mnogi ga piju baš tada

Suprotno popularnom verovanju da čaša mleka pre spavanja pomaže da se opustite i bolje spavate, nova istraživanja otkrivaju suprotno. Prema istraživanju objavljenom u The Mirror-u, ispijanje mleka pre spavanja može dovesti do lošijeg sna, prenosi Klik.hr.

Istraživanje sprovedeno na grupi ispitanika pokazalo je da su učesnici nakon što su popili mleko pre spavanja spavali skoro sat kraće nego inače. U proseku, učesnici su spavali samo šest sati i 52 minuta, što je znatno manje od prosečnog vremena spavanja.

Iako naučnici nisu u potpunosti sigurni zašto mleko negativno utiče na san, stručnjaci ističu da ove negativne efekte posebno mogu osetiti osobe sa alergijom na mleko, netolerancijom na laktozu ili sindromom iritabilnog creva. Za one bez zdravstvenih problema vezanih za mleko, konzumacija mleka obično nema tako izražen štetni efekat na san.

Poređenje sa drugim pićima

Zanimljivo je da su druga pića takođe imala različite efekte na kvalitet sna. Kao što se očekivalo, kafa je povećala budnost za 54 minuta. Čaj, iako kod nekih može izazvati nesanicu, obezbedio je oko sat i 14 minuta dubokog sna i sat i po REM sna.

Stručnjaci ističu važnost ukupnog načina života za kvalitetan san. Pored ishrane, ključna je i redovna fizička aktivnost i izlaganje sunčevoj svetlosti tokom dana. Umesto oslanjanja na pojedinačna pića, pažnju treba posvetiti svim aspektima svakodnevnog života kako bi se obezbedio dobar san.

Ovo istraživanje baca novo svetlo na efekte mleka na san, sugerišući da popularno piće za spavanje možda nije najbolji izbor za sve. Kvalitetan san zahteva holistički pristup koji uključuje uravnoteženu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i adekvatno izlaganje prirodnom svetlu.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com