Alkohol i trudnice

Jedna kompanija iz Velike Britanije koja se bavi proizvodnjom alkohola pokrenula je akciju koja se bavi edukacijom trudnica i žena generalno o problemima koji mogu nastati ako žene konsumiraju alkohol dok su u drugom stanju ili kada pokušavaju da zatrudne. Naglašava se da je veoma važno da trudnice ne konsumiraju alkohol, jer se na taj način potencijalno može spasiti veliki broj beba od rađanja sa fetalnim alkoholnim sindromom.
Šta je fetalni alkoholni sindrom?
Kada žena koja je u drugom stanju pije alkohol, on prelazi iz njenog krvotoka kroz placentu u krv njenog deteta. Procenjuje se da se u Velikoj Britaniji svake godine rodi od 6 do 7 hiljada beba sa oštećenjem mozga koje ima veze sa upotrebom alkohola, poznatim kao fetalni alkoholni sindrom, a nastaje kao posledica nepravilnog razvijanja detetovog mozga.
Ovo stanje može pratiti novorođenu decu čitav život, a mogu se javiti različiti simptomi, uključujući premalu porođajnu težinu deteta, abnormalnosti na licu, kao i poteškoće sa učenjem i ponašanjem. Stručnjaci kažu da se samo kod jednog od 100 rođene dece može uticati na pojavu psihofizičkih urođenih defekata.
Kakve smernice daju babice?
Svaka babica treba da bude upoznata sa problemima fetalnog alkoholnog sindroma. Pored toga, buduće majke treba upozoravati da je najbolje da se alkohol izbegava tokom trudnoće.
Pa ipak, vlada mišljenje da su babice, a i samo društvo, prenatrpane informacijama o štetnosti pušenja, a da problem sa alkoholom nije toliko rasprostranjen. Sprovedena je anketa među trudnicama o njihovoj saradnji sa babicama i pojavio se šokantan podatak da veliki broj babica ne pominje alkohol kao opasnost, već samo cigarete.
Koje su još smernice dostupne?
U zavisnosti od literature, sve se uglavnom svodi na dva mišljenja: prvo, gde se kaže da ne treba piti uopšte, i drugo, gde se kaže da je najbolje izbegavati alkohol, ali ako morate, činite to umereno.
Potpuna apstinencija
Britansko udruženje lekara savetuje žene koje su trudne ili razmišljaju o trudnoći, da ne konsumiraju alkohol uopšte.
U Sjedinjenim Državama se još od 1981. godine govori da trudne žene ne bi trebalo da konsumiraju alkoholna pića ili druge proizvode koji sadrže alkohol, na čijim pakovanjima se nalazi zdravstveno upozorenje.
Umerenost
Nacionalna zdravstvena služba u Velikoj Britaniji smatra da alkohol škodi detetu u razvoju i zvaničan savet je da ne bi trebalo da se pije uopšte. Međutim, ako je ženama iz nekog razloga teško da se u potpunosti odreknu alkohola, trebalo bi da se potrude da što više smanje njegovu upotrebu.
Kraljevski koledž za akušerstvo i ginekologiju je još 2006. godine objavio podatak da postoji sve više dokaza koji sugerišu da alkohol nanosi štetu fetusu ako se konsumira u toku trudnoće. Iako je najsigurnije da se alkohol u potpunosti odstrani tokom trudnoće, ostaje činjenica da nema dovoljno dokaza da male količine mogu biti štetne, što bi značilo ne više od jedne ili dve čaše nedeljno (na primer, jedna do dve čaše piva ili 125 mililitara vina).
Posebno je važno da žene ne piju alkohol u prva tri meseca trudnoće jer se tada povećavaju šanse za eventualni pobačaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholalkoholizambolesti zavisnostipijanstvoštetnost alkoholatrudnicetrudnoćazdravlje trudnice
Komentari (0)
Dodaj komentar