Deca zavisnici od nikotina

Štetnost po zdravlje od cigareta i ostalih duvanskih proizvoda odavno je poznata. Već dugo je u većini zemalja zabranjeno reklamiranje cigareta i duvanskih proizvoda, ali ne i navodno bezopasnih elektronskih cigareta. Dobro je poznata zavisnost i štetnost nikotina i ostalih supstanci koje sadrže duvanski proizvodi.

I pored toga, brine podatak objavljen na osnovu poslednjeg istraživanja u SAD – relativno veliki broj dece konsumira cigarete, koristi neke druge nikotinske proizvode ili elektronske cigarete, ali posebno zabrinjava podatak da pojedina deca koriste više vrsta ovakvih proizvoda.

Za potrebe istraživanja prikupljeni su podaci 25.000 učenika uzrasta između 9 i 18 godina. Osim cigareta, ispitano je i korišćenje elektronskih cigareta, bezdimnog hookahsa, cigarilosa, malih cigareta, cigareta sa aromom, bezdimnog duvana, pipesa (cevi) i rastvorljivog duvana.

Istraživači su otkrili da 15% dece (više od 3.500 ispitivane dece) koristi jedan ili više proizvoda. Od toga 3% konsumira isključivo cigarete, 4% elektronske cigarete, 3% cigarete i još jedan proizvod i 4% koristi tri i više proizvoda.

Podatak je zabrinjavajuć zbog mogućnosti povećanja štetnosti po zdravlje mladih, naročito upotrebom više proizvoda, jer se tako više nikotina unosi u organizam. Deca, dakle, povećavaju rizik zavisnosti od nikotina u dobu kada je njihov mozak u razvoju i kada se zavisnost najlakše stiče.

Otkriveno je i da dečaci više koriste ove proizvode, kao i da su nezainteresovani za štetnost proizvoda, već željni dokazivanja među vršnjacima.

Istraživanje ukazuje i na to da se elektronske cigarete često koriste kao dodatak standarnim cigaretama, a ne kao zamena. U ponudi je sve više različitih aroma koje su deci primamljive, pa se samim tim poboljšanje stanja ne može očekivati.

Zaključak je da treba uvesti ograničenja za maloletnike u slučaju korišćenja elektronskih cigareta i drugih sličnih proizvoda da bi se zaštitili od štetnog uticaja.

Američka agencija za hranu i lekove objavila je nameru da što pre uvede propise za maloletnike u vezi sa korišćenjem ovakvih proizvoda.

Napomena

Nemamo podataka o tome koliko su ove pojave prisutne kod nas, ali je činjenica da u našoj zemlji i našem okruženju ima dosta (previše) pušača, a veoma mnogo mladih osoba puši.

Naveli smo samo jedan način rešavanja problema, ali je stvarno potrebno mnogo toga učiniti za smanjenje broja mladih osoba koje puše ili upotrebljavaju druge proizvode na bazi nikotina. Ovde je potrebna mnogo šira akcija od represije (zabrane pušenja) – kampanje u školama, štampanim i elektronskim medijima ili popularna i edukativna predavanja za decu i roditelje…

Stručnjaci za bolesti zavisnosti kaažu: „Najlakše je ne početi!“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti zavisnosticigareteduvanelektronske cigaretezavisnost od nikotinanikotinpušenjepušenje i zdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nena

    Ja sam počela sa 15 da pušim, sa 16 sam već purnjala na svakom odomoru, a od 17 samo morala da kazem i mojima da bih pušila u kući. Brzo se postane zavisan od duvana. kad se setim u školi nekad sam jedva izdržavala da prođe čas, brojala minute da bih palila. Purnjala sam sve do 22 kao luda.