Imate visok pritisak? Radite ove vežbe – stvarno pomažu!

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je značaj joge kao suplementarne i komplementarne terapije.

Upravljanje stresom vrlo je značajno ako imate visok krvni pritisak. Ali nisu sve tehnike koje se preporučuju za opuštanje pogodne za osobe s hipertenzijom, upozoravaju kardiolozi i dodaju da se to odnosi i na neke vrste joge.

Vrste joge koje zahtevaju da više vremena ostanete u istom položaju zahtevaju i puno snage, kod pojedinaca mogu podići krvni pritisak, ističu u časopisu Herz Heute.

Stilovi joge koji uključuju puno kretanja, poput hatha joge ili hasyje, bolji su izbor za osobe s visokim krvnim pritiskom. Za njih su posebno prikladne kontrolisane vežbe disanja i progresivno opuštanje mišića.

Joga vam može pomoći, ali…

I jedno i drugo jednostavno se savlada i integriše u svakodnevnu rutinu vežbanja. Tokom izvođenja vežbi joge mnogo pažnje se pridaje disanju. Kontrolom disanja znatno se poboljšava opuštenost mišića, ali isto tako postiže smirenost i staloženost uma.

Kada je telo opuštenije smanjuje se krvni pritisak u krvnim žilama i pada krvni pritisak. Vrlo važan aspekt joge je upravo njeno delovanje na fizičkom, psihičkom i mentalnom planu. Joga pristupa pojedincu kao celini. S obzirom na to da se hipertenzija smatra psihosomatskim poremećajem, jasno je da joga pruža mogućnost delovanja na regulisanje krvnog pritiska na više nivoa.

Opšte preporuke za osobe s povišenim krvnim pritiskom pri vežbanju joge

  1. ne izvoditi inverzne položaje (obrnuti položaji tela, stojanje na glavi, sveća…)
  2. duže zadržavati dah samo kod vežbi kod kojih se to napomene, ne zadržavati se predugo u određenom položaju ako je pojačan dotok krvi u glavu
  3. vežbe izvoditi više dinamično, nego statično, ali polagano osećati reakcije tela (ako se oseti prevelika napetost, napraviti veću pauzu ili prestati s vežbanjem)
  4. vežbati u granicama svojih mogućnosti jer vežbanje mora biti ugodno, uskladiti pokrete i disanje
    pre, između i nakon vežbanja opustiti se psihički i fizički, koncentrirati se na kvalitet u izvođenja vežbi, a ne na kvantitetu, ali svakako uključiti meditaciju, tehnike opuštanja, dubokog disanja i vizualizacije.
  5. Najbolja tehnika opuštanja, kažu kardiolozi je svakodnevni aerobni trening u trajanju od oko 30 minuta, bilo da je reč o hodanju, trčanju, vožnji bicikla ili plivanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vežbevisok pritisak
Komentari (0)
Dodaj komentar