Izračunajte i Vi rizik od raka prostate

Naučnici pokušavaju da unaprede testove za rano oktrivanje raka prostate i samim tim poboljšaju lečenje. Istraživači iz Kanade počeli su rutinski da rade analizu DNA iz različitih tipova raka prostate.

Smatra se da će način lečenja zavisiti od genetskih informacija datog pacijenta. Pacijenta treba pažljivo medicinski pratiti određeno vreme i tek onda odlučivati o potrebi terapije. Mnogi tumori prostate neće se razviti u toku života pacijenta.

Dr Robert Nam sa Univerziteta McGill u Montrealu razvio je metodu pomoću koje se može izračunati rizik od nastanka raka prostate. Njegova metoda se oslanja na godište pacijenta, etničko poreklo, porodičnu istoriju bolesti, na veličinu prostate, kao i na vrednost PSA i rezultata pri digitalnom pregledu prostate.

Preporučuje se čest pregled krvi na PSA kod osoba kod kojih se sumnja da boluju od raka prostate. Ukoliko vrednost PSA raste brzo, to je najčešće indikacija da se radi o raku prostate.

Sve više se koristi magnetna rezonanca koja nam govori precizno iz kog dela prostate uzeti uzorak za biopsiju. Ishrana bogata mastima, naročito zasićenim mastima, povećava rizik od nastanka raka prostate. To se naročito odnosi na crveno meso, bilo da je u obliku svežeg mesa ili u obliku mesnih prerađevina.

Kanadski istraživači su pomogli u pronalaženju novog PCA3 molekularnog testa koji se radi iz mokraće i koji može da identifikuje agresivne forme raka prostate.

Hirurška intervencija sve se češće radi uz asistenciju robota (robotic-assisted surgery), ali se ona ne može primeniti kod svakog pacijenta. To da li će se ova metoda koristiti – zavisi od veličine pacijenta,  lokacije i veličine tumora i toga koliko je tumor agresivan.

Laparoskopska intervencija (bez hirurškog reza, sa specijalno dizajniranim instrumentima kroz tri manja otvora na prednjem trbušnom zidu) sve je popularnija zato što se bolesnik oporavlja mnogo brže nego posle klasične operacije.

Istraživači iz Londona (Kanada) i Toronta puno rade na otkrivanju i lečenju lokalizovanog raka prostate. Očekuje se da će biti moguće lečiti samo mesto koje je obolelo, a ne celu prostatu. Takvo lečenje će umanjiti broj komplikacija koje su prisutne prilikom lečenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prostatapsa testrak prostate
Komentari (0)
Dodaj komentar