Koliko je odmora potrebno vašem srcu da bi bilo zdravo?

Kako bi organizam radio svojim punim kapacitetom, potreban mu je odmor. Ali, sa godinama se u životu čoveka uvećavaju obaveze, a broj sati koji se ostavlja za san se smanjuje.

Ipak, neophodno je stvarati na vreme zdrave navike, jer se organizam navikava na određeni broj sati koji je potreban i ukoliko niste dovoljno spavali, organizam će vas sam na to podsetiti

Tinejdžerima je potrebno između 8 i 10 sati

Tinejdžerkama i učenicama srednje škole u proseku je potrebno između osam i 10 sati sna, ali ništa im neće faliti ako odspavaju sat duže ili kraće.

Konstantna upotreba mobilnih telefona i interneta može da smanji sposobnost tela da utone u kvalitetan i dobar san, zato je važno da sve električne sprave u sobu isključite sat vremena pre spavanja.

U ovom periodu deca uče, društveno su aktivne, što utiče na san. Naučno je dokazano da je mnogo bolje ranije otići na spavanje, nego učiti do kasno u noć, iako je neko noćna ptica.

Osobama između 18 i 25 godina, potrebno je 7 do 9 sati sna

Istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da 70 posto osoba misli da su njihovo raspoloženje i svakodnevne aktivnosti povezana sa nedostatkom sna.

Osobe koje studiraju ili rade, uzrasta od 18 do 25 godina, trebalo bi spavaju sedam do devet sati.

Nije preporučljivo da budete izloženi jakom svetlu i vodite ozbiljan razgovor pre odlaska u krevet. Isto tako trebalo bi da smanjite količinu kofeina posle ručka, jer kafa satima ostaje u našem organizmu.

Između 25 i 50 godina treba spavati između 7 i 9 sati

Ljudi između 25 i 50 godina trebalo bi da spavaju 7-9 sati dnevno. Eksperti upozoravaju da bez obzira na poslove i obaveze koja nose deca, mame moraju da pronađu način da kvalitetno odspavaju.

U suprotnom, mogu da naškode svom zdravlju, dobiju na kilaži, kardiovaskularne probleme i česte prehlade.

Nakon 50-te minimum 7 sati

Nakon navršenih 50 godina možete da ostanete zdrave i odmorni sa sedam ili osam sati sna.

Manjak sna može izazvati brojne probleme. Istraživanja su pokazala da je hronična neispavanost usko povezana sa depresijom, promenama na koži ili bilo kojim kožnim problemom jer koža se regeneriše upravo tokom sna.

Redovan i kvalitetan san može da obezbedi produktivnost, više energije i uopšte da doprinese zdravlju organizma i srca kao organa koji pokreće ovaj mehanizam, prenosi “Aura“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odmorsanspavanjesrce
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Zaključak: SVIMA treba 7 do 9 sati spavanja. Nisu potrevne nikakve kategorizacije.