Muška neplodnost i rak prostate imaju isti uzrok?

Muškarci koji nisu plodni imaju veći rizik da obole od agresivnog oblika raka prostate. To je pokazala klinička studija koja je obuhvatila 22.562 muškarca ispitivana zbog neplodnosti u periodu od 30 godina.

Studija je obavljena u 15 različitih centara u Kaliforniji koji su se bavili muškim sterilitetom. Broj slučajeva raka prostate nađenih u ovoj grupi pacijenata poređen je sa grupom ljudi koji su bili isto godište i sa istih prostora i koji nisu imali problema sa sterilitetom.

Još članaka o prostati…

Muškarci kod kojih je dokazan sterilitet pokazivali su dva puta veći rizik da obole od agresivnog oblika raka prostate u poređenju sa muškarcima kod kojih nije nađena neplodnost.

Dr Tomas Volš (Thomas J. Walsh), koji je vodio ovu studiju, smatra da treba tragati za zajedničkim uzrokom koji izaziva neplodnost i rak prostate. Prvo, ističe on, treba otkriti uzroke neplodnosti i onda te osobe podvrgnuti testovima za rano otkrivanje raka prostate. Istraživači su bili iznenađeni ovim otkrićem pošto osobe sa lošim kvalitetom sperme u mlađim godinama života mogu da razviju agresivni rak prostate u kasnijim godinama života.

Smatra se da je uzrok povezanosti ova dva oboljenja defekt na Y hromozomu ili oštećenje na nivou DNK (DNA).

Kristian Tore Jorgensen sa Instituta za epidemiologiju u Kopenhagenu, Danska, smatra da je, pošto je karcinom prostate vrlo sporo rastući karcinom koji daje simptome u starijoj dobi, moguće da neplodni muškarci prvo obole od raka prostate i da je uzrok neplodnosti nedijagnostikovani rak prostate. Veza između muškog steriliteta i agresivnog raka prostate uzrokovana je nepravilnom funkcijom prostate u još nedijagnostikovanom raku prostate.

Ukoliko bi se dokazala povezanost uzroka ova dva oboljenja, bili bismo u mogućnosti da otkrijemo rak prostate visokog stepena u samom začetku i njegovo lečenje bilo bi blagovremeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muški sterilitetneplodnostrak prostate
Komentari (0)
Dodaj komentar