Naučnici potvrdili: Dve biljke značajno snižavaju nivo šećera u krvi

Dve biljke koje mogu da se koriste kao napitak ili hrana značajno snižavaju nivo šećera u krvi kod dijabetesa, utvrđeno je naučnim istraživanjima.

Iako su lekovi ili insulin najvažniji za regulisanje nivoa glukoze u krvi kod dijabetičara, naučne studije pokazuju da i hrana igra važnu ulogu u kontroli ove bolesti.

Tako je naučno istraživanje objavljeno u Evropskom žurnalu kliničkog nutricionizma pokazalo da je dodavanje biljke piskavice, poznate i kao grčka detelina, grčko seme ili kozji rog, koja uspeva i kod nas, snizilo nivo šećera u krvi za 25 odsto i povećalo toleranciju na glukozu.

Naučnici iz Indije, koji su radili ovo istraživanje, sproveli su ga na ljudima koji pate od dijabetesa tipa jedan i zavisni su od insulina. Ispitanici su podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna uzimala 10 grama semena piskavice dnevno u toku 10 dana. U toj grupi znatno je smanjen nivo šećera u krvi, ali i holesterola i triglicerida, navode naučnici, prenosi Sputnjik Grčka.

Ipak, piskavicu bi trebalo konzumirati obazrivo, jer može da dovede do hipoglikemije, a kod ljudi koji imaju teškoća sa varenjem, može da izazove i mučninu i dijareju.

Kada je u pitanju dijabetes tip dva, naučnici su utvrdili da je za snižavanje nivoa šećera u krvi koristan đumbir, koji može da se koristi kao čaj, ali i kao kapsule, sirup ili tečni ekstrakt.

Prema studiji objavljenoj u časopisu korejskog Instituta za istraživanje hrane, đumbir je bitno smanjio nivo glukoze u krvi kod ispitanika, ali i nivo glikoziliranog hemoglobina A1s, koji nastaje usled poremećaja kada se višak glukoze nalazi u krvi u dužem vremenskom periodu. Taj glikozilirani hemoglobin je i dobar pokazatelj kako organizam reguliše šećer u krvi u dužem vremenskom periodu od dva do tri meseca, navodi Sputnjik Grčka.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetesbiljke
Komentari (0)
Dodaj komentar