Nije za igru, ne ignorišite ih: 2 rana simptoma Parkinsonove bolesti

Istraživanje, objavljeno u medicinskom časopisu „JAMA Neurology“, otkrilo je simptome Parkinsonove bolesti koji su mogli da se uoče kod pacijenata godinama pre određivanja dijagnoze.

U pitanju su gubitak sluha i epilepsija.

Prva studija ove vrste u Velikoj Britaniji, analizirala je neurodegenerativni poremećaj u prilično raznolikoj populaciji u pokušaju da se detaljnije sagleda kako bolest pogađa sve vrste ljudi.

Istraživači su otkrili da ni etnička pripadnost ni socio-ekonomski status nisu povezani s povećanim ili smanjenim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti.

Studija, koju je sproveo tim sa Univerziteta Queen Mary u Londonu, istraživala je i faktore rizika i simptome pre dijagnoze.

Da bi to učinili, istraživači su analizirali medicinske kartone više od milion ljudi koji su živeli u istočnom Londonu između 1990. i 2018. godine.

Rezultati su pokazali da oni koji pate od epilepsije imaju veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti u kasnijoj životnoj dobi.

Uprkos tome što istraživači navode da se Parkinsonova bolest uzrokovana lekovima ne može isključiti u ovom slučaju, ovo nije prvi put da se epilepsija povezuje s njom.

Izveštaji o slučajevima iz 2016. otkrili su da Parkinsonova bolest i epilepsija mogu koegzistirati. To može biti pre dijagnoze ili u slučajevima u kojima se epilepsija razvija nakon dijagnoze.

Prema studiji, gubitak sluha takođe može da bude rani znak – javlja se do pet godina pre dijagnoze Parkinsonove bolesti.

Stručnjaci su sugerisali da gubitak sluha može da bude deo oštećenja senzorne obrade koje tako često dolazi sa razvojem ove bolesti.

Senzorno oštećenje se manifestuje na različite načine kod različitih pacijenata – kroz vid, sluh ili čak čulo mirisa, prema istraživačima.

Dodatno, studija je sugerisala nove trendove u okviru već poznatih simptoma, utvrđeno je da se drhtanje pojavljuje čak 10 godina pre postavljanja dijagnoze, a problemi s pamćenjem i do pet godina pre zvanične dijagnoze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Parkinsonova bolest
Komentari (0)
Dodaj komentar