Opasnost koja vreba svuda oko nas: OVU namirnicu jedemo svaki dan, a ona izaziva neurološke bolesti!

Poznato je da je aluminijum neuro toksičan i hronična izloženost ovom elementu povećava rizik od razvoja neuroloških bolesti, uključujući demenciju, autizam i Parkinsonovu bolest. Nova britanska studija prvi put dokazuje direktnu vezu između Alchajmerove bolesti i visokog sadržaja aluminijuma u mozgu, piše Slobodna Dalmacija.

Aluminijum je za centralni nervni sistem ono što su cigarete za pluća, tvrde stručnjaci koji se slažu da toksični metali oštećuju moždano tkivo i izazivaju oksidativni stres i neurodegenerativne bolesti.

Danas smo suočeni sa porastom učestalosti Alchajmerove bolesti, što je direktna posledica veće izloženosti aluminijumu, kojeg naše telo teško može da se oslobodi. Kada se uzme u obzir da aluminijum nije potreban ni za jedan biološki proces u našem telu, treba se truditi da ga unosimo što manje.

Naučnici sa Univerziteta Kil u Velikoj Britaniji nedavno su utvrdili da je velika količina aluminijuma prisutna u mozgu onih koji su umrli zbog Alchajmerove bolesti, sa kojim su dolazili u kontakt na poslu ili na neki drugi način.

Među osobama uključenim u istraživanje bio je i 66-godišnji muškarac koji je preminuo od agresivnog oblika Alchajmerove bolesti, a pre toga je osam sati na poslu bio izložen aluminijumskoj prašini koja je preko respiratornog sistema ušla u pluća.

Naučnici su analizirali i ženu koja je takođe umrla od Alchajmerove bolesti i u čijem tkivu su takođe pronađene velike količine aluminijuma. Utvrđeno je da je 16 godina pre smrti žena bila u blizini industrijske nesreće u kojoj je više od 20 tona aluminijum-sulfata palo u lokalnu vodu za piće.

Aluminijum je prisutan svuda u prirodi – u zemljištu, vodi i vazduhu. Njegove čestice sa kišom prelaze iz vazduha u vodu, što je osnova za život svih živih bića. Dokazano je da su joj ljudi koji žive u industrijskim zonama izloženiji, ali je zabrinjavajuće prisustvo aluminijuma otkriveno i u brojnim proizvodima koje svakodnevno koristimo kao što su hrana, piće, lekovi…

Koji proizvodi ga sadrže?

Među proizvodima koje svakodnevno kupujemo i za koje postoje dokazi da sadrže aluminijum su:

  • Ishrana (prašak za pecivo, brašno pomešano sa praškom za pecivo, so, mleko u prahu, krem za kafu, pekarski proizvodi, supe, pivo, vino, čokolada, biljni čajevi, koagulansi, boje…)
  • Lekovi (za smanjenje želudačne kiseline, protiv bolova, dijareje i dr. i dodaci ishrani kao što je magnezijum),
  • Vakcine (protiv hepatitisa A i B i dečijih bolesti kao što su difterija, tetanus, veliki kašalj, dečija paraliza i dr.),
  • Kozmetika i proizvodi za ličnu higijenu (dezodoransi – uključujući kristale soli koji sadrže aluminijum; losioni, kreme za sunčanje i šamponi),
  • Ambalaža (folije, limenke, pakovanje raznih sokova i plastične flaše za vodu).

Svi ovi proizvodi dolaze u kontakt sa aluminijumom preko alata koji se koriste u proizvodnji.

Najveće količine aluminijuma izmerene su u proizvodima upakovanim u aluminijumsku ambalažu, kao što su npr. pekarski proizvodi. Stručnjaci su utvrdili da otprilike jedan odsto aluminijuma koji unosimo oralno telo apsorbuje, dok se preostali deo izlučuje kroz digestivni sistem, pod uslovom da je zdrav i normalno funkcioniše.

Ne pripremajte hranu u aluminijumskoj foliji!

Stručnjaci savetuju da se pri kuvanju ili pečenju ne koristi aluminijumska folija, jer se time značajno povećava sadržaj aluminijuma u hrani. Tako je istraživanje iz 2006. pokazalo da je u crvenom mesu kuvanom u aluminijumskoj foliji sadržaj aluminijuma povećan sa 89 na 378 odsto, a u piletini sa 76 na 214 odsto!

Količina aluminijuma preneta u hranu tokom kuvanja bila je proporcionalna vremenu kuvanja i temperaturi.

Kako se otarasiti aluminijuma?

Jednom kada aluminijum uđe u naša tkiva, teško ga je otarasiti. Ali postoje načini da se taj proces ubrza. Naše telo, u suzbijanju oksidativnog stresa izazvanog brojnim štetnim materijama, uključujući i aluminijum, oslobađa se uz pomoć različitih antioksidanata.

Jedan od najmoćnijih je glutation (GSH), peptidni molekul koji proizvode sve ćelije u našem telu. Naše telo je sve više izloženo oksidativnom stresu zbog zagađenja, stresa, uticaja toksina, lekova, zračenja… pa se smanjuje i nivo glutationa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

demencijaneuroloske bolestiParkinsonova bolesttegobezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar