Ove biljke su blago za vaš imunitet: Konzumirajte ih što više

Ljubitelji prirode i biljnog načina ishrane, zimu doživljavaju kao vreme mirovanja i konzumirnja onoga što se tokom leta i jeseni pripremilo i sačuvalo. Biljke koje su cvetale i rađale u prolećnim i letnjim mesecima, planiraju se za sadnju u toplije dane.

Međutim, iskustvo ljudi koji su živeli pre mnogo vekova uz savremena naučna dostignuća, omogućavaju nam da uživamo u bilju tokom cele godine. Prodaju se u prodavnicama prirodne i zdrave hrane u rinfuzi, kod malih proizvođača, sušeno bilje nam je takođe dostupno u obliku kapsula, tableta i tinktura.

Kada nastupi hladno vreme, uvek osećate potrebu da pojedete i popijete nešto toplo, jer ne možemo stalno biti umotani u ćebe i uživati u toploti.

Iznad svega, potrebno je da zagrejete svoje telo iznutra, a šta može biti bolji način da to uradite od upotrebe biljki u hrani ili piću? Biljke su suštinski deo našeg života i mogu nam poboljšati zdravlje na različite načine.

Evo koje su to biljke koje možete konzumirati i blagotvorno delovati na svoj imunitet tokom zime.

Kamilica
Kamilica, koja je u narodu još poznata i kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, bolivač, milica-trava, milanka, gamilica, kamil-tej, kokošnjak, carev cvet, gorčak, sitna bela rada, biljka je iz porodice glavočika i jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka prisutna u skoro svakom domaćinstvu.

Konzumiramo je tokom čitave godine, ali u zimskom periodu posebno.

Kamilica u sebi sadrži eterično ulje koje čaju daje prijatan miris, pa osim lekovitosti, predstavlja i pravo zadovoljstvo konzumacijom. Vekovima se koristila kao blago sredstvo za spavanje, a naučnici njegovu nežnu sedativnu aktivnost pripisuju alfa-bisabololu, sastojku koji se nalazi upravo u njenom ulju.

Čaj se pravi tako što se 1/2 do 1 kašičica suvog cveća namače u šolju vrele vode i uzima se tri puta dnevno, ukoliko imate problema sa snom. Trudite se da uvek potražite što prirodniju kamilicu, ručno branu i kupljenu na meru.

Origano
Origano je dobro poznata italijanska biljka i često ga dodajemo u pizzu i paste, a mnogi kao dodatak mesu za osvežavajući ukus. Tokom zime, koristite ga obilno, jer se fantastično slaže sa supama i varivima. On ne samo da čini hranu ukusnom, već ima i grejuću prirodu i stoga je vrlo korisan zimi.

Kao lek je posebno važan divlji origano, koji kao svoj aktivni sastojak sadrži karvakrol koji mu daje antioksidativna, antiseptička, antimikotička protivparazitna, antifungalna, antibakterijska i antivirusna i mnoga druga dejstva.

Načini njegove konzumacije i primene su mnogobrojni, a ulje divljeg origana čini čuda kod različitih upalnih procesa. Čaj divljeg origana pokazao se kao vrlo uspešan kod zimskih tegoba, nastalih oboljenjem ili iritacijom disajnih puteva i smiriće kašalj i bronhitis. Ovaj čaj bi trebalo koristiti i preventivno kod jačanja imuniteta.

Peršun
Peršun ima mnogo vitamina, minerala i antioksidanata koji mogu pružiti važne zdravstvene prednosti. Posebno je bogat izvor vitamina K. Jedna supena kašika svežeg seckanog peršuna obezbeđuje više od 70% preporučenog dnevnog unosa.

Peršun takođe sadrži dobru količinu vitamina A i antioksidanata poznatih kao flavonoidi i treba ga uvrstiti u gotovo svako slano jelo. Posebno se preporučuje osobama sa nefrološkim i problemima urinarnog trakta.

Postoje dve vrste svežeg peršuna koji se često nalaze na pijacama i drugim prodavnicama hrane. Obično su poznati po svojim listovima: peršun sa kovrdžavim lišćem i peršun sa ravnim listovima. Kovrdžavi peršun, koji se naziva i francuski peršun, često se koristi kao ukras.

Peršun sa ravnim listovima, koji se naziva i italijanski peršun, ima jači ukus i češće se koristi kao sastojak salata i kuvanih jela. U prodavnicama možete pronaći i sušeni peršun. Sušenjem, neke biljke smanjuju svoje zdravstvene koristi, ali kod peršuna to nije slučaj, i zapravo može poboljšati njegov potencijal u borbi protiv raka.

Ako volite ukus svežeg peršuna, naseckajte ga u kalupe za led koje poseduju svi zamrzivači, prelijte vodom i zamrznite. Tako ćete uvek imati kockicu svežeg peršuna za supu, čaj ili limunadu.

Ruzmarin
Svež, ali i sušeni ruzmarin popularan je kao dodatak mnogim kulinarskim specijalitetima, a ponajviše mesu. Ali ono što mnogi ne znaju je da ruzmarin može učiniti čuda u organizmu, ako se redovno konzumira.

Istraživanja su dokazala sposobnost ruzmarina da pomogne u borbi protiv simptoma alergije i pruži olakšanje osobama koje pate od astme, koja je često pojačana u zimskom periodu.

Ova biljka sadrži ruzmarinsku kiselinu koja ima i antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo. To je čistač slobodnih radikala koji može potisnuti inflamatorne odgovore određenih belih krvnih zrnaca, kao i alergijska antitela.

Ruzmarin izuzetno podstiče cirkulaciju i zato se preporučuje ljudima koji su imali moždani udar ili ljudima koji imaju problem sa pamćenjem, zato što podstiče mikrocirkulaciju u mozgu.

Svaka od ovih biljaka je fantastična sama po sebi, a u zimskim mesecima nas čuva od prehlada, virusa i gripa. I ono što je najbolje od svega je da ih možete gajiti i na terasi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkeimunitet
Komentari (0)
Dodaj komentar