Rak – da li stopa smrtnosti konačno opada?

Prema tvrdnji stručnjaka i istraživača, sve je više slučajeva pravovremenog otkrivanja raka (karcinoma) i prevencije putem zračenja. Zahvaljujući tome, dolazi do smanjenja stope smrtnosti jednog od svakako najopasnijih oboljenja sa kojima se čovečanstvo susrelo.
Pad stope smrtnosti
Do opadanja stope smrtnosti, kao i do pojave novih slučajeva, dolazi pre svega usled pada u broju obolelih od raka pluća, prostate i debelog creva, kako muškaraca tako i žena. Kada je reč o vrstama raka uopšte, zabeležen je pad u pojavi novih slučajeva – za 1% na godišnjem nivou, počevši od 1999. pa sve do 2006. godine. Dvedesetiih godina prošlog veka stope obolevanja od raka bile su stabilne, nakon naglog povećanja od sredine 1970.
Stopa smrtnosti od raka, inače najkonkretniji pokazatelj napretka u borbi protiv ove bolesti, u konstantnom je padu već duže od jedne i po decenije. Naime, u periodu od 1993. do 2001. godine zabeležen je pad od 1% na godišnjem nivou, a od 2002. do 2006. dalji pad od 1.6%, takođe na godišnjem nivou. Ono što je velikim delom doprinelo da do pada dođe jeste povećanja svesti među ljudima o štetnosti cigareta i duvanskog dima, kao i pravovremeno otkrivanje koje rezultuje uspešnim lečenjem.
„Stalno čiinimo napredak u borbi protiv raka, koji se ogleda u konstantnom smanjenju smrtnih slučajeva“, ističe profesorka Elizabet Vord, član Američkog udruženja za borbu protiv raka.
U cilju detaljnog ispitivanja ove bolesti, stope učestalosti i stope smrtnosti – sačinjen je izveštaj koji je proizvod saradnje američkog Centra za suzbijanje bolesti, Američkog udruženja za borbu protiv raka i Američke registarske asocijacije zadužene za vođenje arhive o svim do sada zabeleženim slučajevima.
Ispitivanja kod muškaraca
Prema nalazima ovog izveštaja, kod muškaraca je zabeležen pad u pojavi novih slučajeva obolelih od tri najčešće vrste raka – rak prostate, rak pluća i rak debelog creva. Kada je reč o raku pankreasa, nisu zabeležene nikakve promene. Kada je u pitanju pojava raka u oblasti mozga, bubrega i jetre, kao i melanoma – zabeležen je porast.
Ispitivanja žena
Što se ženske populacije tiče, zabeležen je pad u dve od tri najčešće grupe, i to kada je u pitanju rak dojke i rak debelog creva. Porast je zabeležen u pojavi novih slučajeva raka pluća.
Rezultati
Uopšteno govoreći, i kod muškaraca i kod žena je došlo do pada broja smrtnih slučajeva kada je reč o raku debelog creva i stomačnom predelu, raku bubrega i raku u moždanoj oblasti, kao i kada je reč o leukemiji i mijelomu. Ono što je ohrabrujuće jeste da je zabeležen godišnji pad u broju smrtnih slučajeva od 2% kada je u pitanju rak pluća, od 4% kada je reč o raku prostate (period istraživanja 2001-2006) i pad od 2 % kada je reč o raku dojke u istom vremenskom periodu.
Zaključak
U zaključku izveštaja navodi se da konstantni pad u broju fatalnih slučajeva, kada je u pitanju i muška i ženska populacija, oslikava pozitivan uticaj pravovremenog otkrivanja raka putem redovne kontrole snimanjem, smanjenja rizičnih faktora, kao i naprednijih i efektnijih terapija lečenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karcinomlecenje rakaotkrivanje rakarakrak debelog crevarak dojkerak plucarak prostateštetnost pušenjastopa smrtnostizracenje
Komentari (0)
Dodaj komentar