Ako ne znate ovih 11 trikova, ne možete sebe zvati dobrim vozačem

Biti iskusan vozač ne znači da znate sve o automobilima. Da je sredstvo za pranje posuđa zapravo korisno za čišćenje stakala na vozilu ili da čarape mogu sprečiti zamrzavanje brisača zimi, samo su neki od praktičnih trikova koje želite da zapamtite.

Bright Side je otkrio neke od neverovatnih saveta za čuvanje i održavanje vašeg limenog ljubimca koje bi svaki iskusni vozač trebalo da zna.

Uštedite gorivo uklanjanjem nepotrebnog tereta iz automobila

Kladimo se da većina vas ima gomilu teških stvari u automobilu koje vam nisu poslužile duže vreme. Problem je u tome što se potrošnja goriva povećava što je veća težina u automobilu jer motor treba da sagoreva više goriva kako bi ubrzao i održao kretanje. Stoga se rešite svih nepotrebnih stvari i tako uštedite gorivo.

Sredstvom za pranje posuđa uklonite mast s prozora

Tečnost za pranje suđa može biti jako dobar i jeftin način za čišćenje stakala i šoferšajbne nakon godina upotrebe automobila. Otiske prstiju, mrlje, masnoću i ptičji izmet nakon nekog vremena je teško potpuno ukloniti običnim sredstvom za pranje stakala. Vlažnom krpicom i kapljicom deterdženta očistite stakla na automobilu pa ih nakon toga prebrišite sredstvom za čišćenje stakala kako bi bila besprekorno čista.

Strelica pored oznake za gorivo na komandnoj tabli pokazuje na kojoj je strani rezervoar

Većina ljudi je bar jednom stala na pogrešnu stranu na benzinskoj pumpi, zaboravivši s koje je strane rezervoar za točenje goriva. Ono što većina ne zna (ili nikada zapravo nije ni primetila) jeste da nam ikona za gorivo na komandnoj tabli malom strelicom pokazuje na kojoj je strani rezervoar.

Koristite dugme za recirkulaciju vazduha kada zaglavite u saobraćaju

Mnogi zaboravljaju na ovo dugme na kontrolnoj tabli automobila, a on zapravo ima svoju (odličnu) svrhu. Pomoću njega se recirkuliše zrak unutar vašeg automobila, umesto da se izvlači napolje. Mogao bi vam koristiti kada zaglavite u saobraćaju kako biste izbegli da vazduh zagađen gasovima iz ostalih auta uđe u vaš. Samo pritisnite dugme za recirkulaciju kako biste isključili dovod vazduha spolja. To možete uraditi i tokom leta kako biste ohladili i osvežili unutrašnjost automobila.

Čarape na brisačima

Izlazak iz kuće rano ujutro tokom zime može biti težak, naročito ako vam se, osim vetrobranskog stakla, zamrznu i brisači. Kako biste sprečili njihovo zamrzavanje, preko noći ih podignite i pokrijte starim čarapama. To će ih štititi od raznih štetnih uticaja kao što su sneg, led, kiša i ekstremna hladnoća.

Koristite GPS kako biste zapamtili gde ste parkirali

Svima se barem jednom dogodilo da nisu mogli da se sete gde su tačno parkirali automobil. Siguran način da zapamtite gde ste ga ostavili jeste da koristite GPS na svom telefonu. Jednostavno se locirajte prilikom parkiranja i podatke sa lokacijom sačuvajte u svom uređaju. Tako možete biti sigurni da vam ni nepoznat grad ni preveliki parking neće stvoriti problem.

Vlažnim novinama uklonite nalepnice s branika

Skidanje nalepnice s branika nakon duže vremena može biti prava muka, ali i ostaviti ružan trag na vašem automobilu. Kako biste to izbegli, koristite stare novine koje ste prethodno navlažili toplom vodom. Nalepnicu takođe navlažite toplom vodom pa preko nje stavite novine (dovoljno vlažne da se zalepe za branik). Pričekajte 10 minuta da voda prodre i otopi lepak pa strugalicom lagano prođite preko novina – nalepnica će otpasti s njima. Ako se koji deo nalepnice nije skinuo, ponovite postupak.

Za udubljenja koristite otpušivač odvoda

Otpušivač odvoda je zapravo vrlo koristan i van kuhinje i kupatila. Ako na svom automobilu imate udubljenje koje biste voleli da izravnate, uzmite gumeni otpušivač, navlažite i njega i udubljenje vrućom vodom i „pumpajte“ kao što biste to radili da otpušavate odvod. Proces ponavljajte sve dok karoserija ne bude potpuno ravna.

Uklonite rđu koka-kolom

Koka-Kola može biti koristan i jeftin način za uklanjanja mrlja i rđe s metala i njihovih legura, zahvaljujući svojoj fosfornoj kiselini. Samo poprskajte željenu zarđalu površinu ovim napitkom i pomoću četke (ili četkice za zube, ako je područje manje) dobro izribajte. Nakon toga područje očistite vodom kako biste uklonili lepljivost i tragove čišćenja.

Daljinski upravljač automobila držite odvojeno od ključeva

Ovo je stvar zdravog razuma – daljinski upravljač je zgodno držati odvojeno od ključeva automobila u slučaju da vas opljačkaju, izbace iz automobila ili ga izgubite. Barem će vam ostati ključevi kojima možete ući i pokrenuti auto.

U zimskim mesecima ne pokrećite automobil odmah

Baš kao i skoro svi i sve, ni akumulatori u automobilu ne uživaju u ekstremno niskim temperaturama. Zapravo, niske temperature tokom zime mogu biti stvarno štetne za akumulator ako ga najpre ne zagrejete. Samo uključite kratka svetla i motor automobila kako bi se ugrejao, a pritom možete pokrenuti i radio i poslušati nekoliko pesama dok čekate vreme za polazak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

trikvozac
Komentari (0)
Dodaj komentar