„Crna kutija“ u automobilu i kasko osiguranje

Dilemu o postavljanju crne kutije u automobil mnoge zemlje su davno rešile u korist crne kutije, a glavni razlog je to što smanjuje rizik od nesreća i šteta, kao i što znatno pojeftinjuje kasko osiguranje automobila. Iako postoje mnogi razlozi za postavljanje crne kutije, ali još i snažniji argumenti protiv toga, vlade većine evropskih zemalja donele su odluku prema kojoj je crna kutija legalan način provere vozača. U stvari crna kutija je inovacija policije, ali i osiguravajućih kuća, koje su na taj način svojim klijentima ponudile kvalitetan kompromis.
Naime, ako klijent dozvoli ugradnju crne kutije, cena osnovnog kasko osiguranja može se drastično sniziti. Ukoliko osiguravajuća kuća na osnovu podataka o brzini, broju pređenih kilometara i mnogim drugim detaljima proceni da niste rizičan vozač, cena kasko osiguranja za vaš automobil biće znatno umanjena. U drastičnijim slučajevima, ako slučaj završi na sudu, proveravaju se i svakodnevne navike vozača, a često se u celi proces uključuju i privatni detektivi, koji na sve načine proveravaju ko se sve koristio osiguranim automobilom. Međutim, da funkcija crne kutije nije idealna dokazuju i brojni vozači koji smatraju da je njena ugradnja klasičan napad na privatnost i jedan od načina za kontrolu i uplitanje u naš privatni život.
Tema o kojoj se u većini zemalja Evropske unije raspravljalo još pre nekoliko godina kod nas još nije ni načeta. Kod nas se plaćanjem kasko osiguranja kupuje apsolutno sve. Vaš automobil može da vozi ko god želi, brzina se ne proverava, a ni broj pređenih kilometara ne predstavlja problem. Osiguravajuće kuće mogle bi barem da ponude izbor klijentima, kako bi se snizila cena kasko osiguranja, ali i broj nesreća, pa bi verovatno većina vozača pristala da svoj automobil kasko osigura. U većini evropskih zemalja razni oblici crnih kutija već su odavno prisutni u automobilima. Naime, pri sklapanju kasko osiguranja osiguravajuća kompanija uzima u obzir mnogo elemenata koji na kraju formiraju konačnu cenu osiguranja: koliko vozač dnevno prelazi kilometara, kojom brzinom se kreće, da li krši saobraćajne propise i ko sve vozi njegov automobil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna kutijaevropska unijakaskoosiguranjeosiguravajuće kućepolicijapropisrizikvozac
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Mirjana Kuljak

    Ovo je u ekonomiji poznat problem moralnog hazarda, koji nastaje usled informacione asimetrije ugovornih strana i nemogućnosti da jedna od njih u potpunosti, pouzdano i bez troškova vrši monitoring nad drugom stranom. Tipično se javlja na tržištima osiguranja i u firmama (kod timske proizvodnje i kod principal – agent problema).