Ford Focus ST – „trkač“ iz fabričke kuhinje

Fabrički sportski dorađeni automobili već su duže vreme tražena roba. I dok Renault Clio R.S. pali i žari u svom segmentu, među kompaktnim modelima kralj segmenta sigurno je Volkswagen Golf GTI. Ako je reč o njegovoj konkurenciji, najpre se pominje ponovo Renoov model, a samo oni retki sete se modela Ford Focus ST.
Ford Focus ST je automobil koji je oduševio pri svom prvom pojavljivanju pre četiri godine. Prošle godine obnovljena je Ford Focus paleta, a to je obuhvatilo i verziju ST (Sports Technology), koju vam sada i predstavljamo. Veoma je zanimljivo da ST verzija modela Ford Focus deluje izuzetno "pitomo", bez nepotrebnih estetskih narušavanja izgleda samog automobila. ST model može se pohvaliti tek lagano izmenjenim branicima, naglašenijim pragovima, ST oznakama, kao što su dve izduvne cevi na zadnjem delu vozila. Ako zavirimo u putničku kabinu, nalazimo veoma dobra sportska sedišta Recaro, Ford Power taster za pokretanje motora i izuzetno prijatan, kožom presvučen trokraki upravljač.
Ispod poklopca motora "prede" petocilindrični 2,5-litarski Duratec pogonski agregat sa 225 konja, koji pruža izuzetno zadovoljstvo u vožnji, ali isto tako može biti i agregat za svakodnevnu upotrebu. To se može zaključiti i za kompletan automobil. Ipak, treba imati u vidu da se 225 konja ispod poklopca motora vrlo brzo budi i vozaču pruža osećaj zadovoljstva, pogotovo kada se zaređa nekoliko krivina uzastopno. Tome u prilog ide i 320 Nm obrtnog momenta, dostupnog već od 1.600 obrtaja. Tako ST već od samog starta odlično ubrzava i ne posustaje do kraja.
Tvrđe, ali nipošto previše tvrdo vešanje i veoma precizan šestostepeni manuelni menjač ponovo potvrđuju užitak vožnje Fordovih automobila. Udobnost ne narušavaju ni 18-inčne felne. Vozač može da bira mogućnost otpora upravljača, pa se nude Standard, Sport i Comfort moduli. Često pritiskanje papučice gasa može da digne prosečnu potrošnju i na više od 13 litara, ali to je detalj koji se ne gleda kad je reč o uživanju u vožnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilifokusfolksvagenfordgolfkolarekarorenorssportsportski automobilist
Komentari (0)
Dodaj komentar