Hoće li Francuz biti najbolji u Evropi?

Među najboljima u konkurenciji za izbor evropskog automobila 2008. godine nalazi se (sasvim opravdano) i najpoznatiji automobilski brend iz Francuske – Peugeot. Model kome je pripala ova čast je Peugeot 308, koji je poznati francuski proizvođač osmislio kao zamenu prethodnog izuzetno uspešnog modela 307, a koji je prvi put prikazan na Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru ove godine.
Peugeot 308 je sportski kupe za četiri putnika, ponuđen u varijanti s dvoje i četvoro vrata. Odlikuje se izuzetno atraktivnom linijom sportske elegancije, dinamikom i agilnošću. U odnosu na prethodni model dužina mu je malo povećana, a visina smanjena, pa su mu dimenzije 4,27 x 1,84 x 1,32 metra. Ukupna težina je oko 1.200 kilograma. Pri njegovom dizajniranju posebno se vodilo računa o postizanju optimalnog odnosa stabilnosti i dinamike.
Da bi težina novog Peugeot-a 308 bila što manja, korišćen je lagan materijal na bazi aluminijuma i karbon fibera. Spoljna linija obeležena je karakterističnim „Pežoovim“ izgledom prednje strane („njuškom lava“ i izduženim prednjim svetlima), kao i originalnim rešenjem LED svetala sa zadnje strane. Unutrašnjost je standardnog kvaliteta kao i kod prethodnih modela (bez nekih značajnijih promena i inovacija).
Performanse ovog vozila nimalo ne zaostaju za njegovim atraktivnim izgledom. One se zasnivaju, pored klasičnih motora prethodnih modela, na agregatu razvijenom u saradnji Peugeot-a i BMW-a. To je THP turbo agregat sa zapreminom od 1,6 litara i snagom od 75 i 170 konjskih snaga. Klasičan četvorocilindrični turbo dizel agregat je sa zapreminom 2,2 litra i obezbeđuje 170 konjskih snaga.
Sportska varijanta Peugeot-a 308 (s oznakom RC), koja je takođe prikazana na sajmu u Frankfurtu, ali će se na tržištu pojaviti kasnije, obezbeđuje 170 konjskih snaga, ima ubrzanje 10 sekundi (vreme potrebno za dostizanje brzine od 100 km/h), a maksimalna brzina mu je 235 km/h. Kako je najavljeno, cene ovih modela kretaće se, u zavisnosti od odabrane snage i dodatne opreme, od 25.500 do 35.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

308automobilpeugeotpezo
Komentari (0)
Dodaj komentar