Japanska „loptica“ za gradsku vožnju

Tri osnovne karakteristike definišu Nissan-ovo vozilo o kome je reč – neobičnost, električni pogon i minijaturne dimenzije gradskog vozila. Zbog nesvakidašnjeg dizajna u obliku lopte ovo vozilo više podseća na dečju igračku malo većih dimenzija, a s takvim konceptom u potpunosti su usklađene i boje ove minijature.
Ova Nissan-ova „igračka“ nosi naziv Pivo 2. Nastala je kao nova (druga) generacija minijaturnog gradskog vozila. Prethodilo joj je vozilo Pivo 1, koje je lansirano oktobra 2005. godine na Sajmu automobila u Tokiju. Već pri lansiranju, taj prvi modela skrenuo je pažnju neobičnim konceptom u obliku lopte koja se može rotirati pod punim uglom od 360 stepeni. Idealno rešenje za vožnju, posebno u izuzetno prometnim gradskim ulicama. Još je pogodnije za one koji ne vole da u takvoj gužvi voze unazad – jednostavno zarotiraju vozilo za ugao koji im odgovara i krenu u izabranom pravcu.
Za lansiranje novog modela (Pivo 2) Nissan će iskoristiti ovogodišnji sajam u Tokiju, koji će se održati krajem oktobra. Pivo 2 će biti predstavljen 27. oktobra, mada je kompanija 5. oktobra već prikazala neke njegove osnovne karakteristike i najavila promociju na predstojećem sajmu u Tokiju. U dizajniranju ovog neobičnog automobila učestvovao je i poznati japanski dizajner Takaši Murakami. Verovatno je njegov udeo u dizajnu dao izuzetnu futurističku notu ovom modelu.
Vozilo je predviđeno za tri putnika, a namenjeno je pre svega mladim ljudima. Točkovi se mogu rotirati za 90 stepeni, pa vozilo zauzima vrlo malo prostora na parkingu. Oni se, kao i ostali delovi automobila, pokreću isključivo električnom energijom, što obično nije slučaj kod ostalih elektromobila. U odnosu na svog prethodnika, Pivo 2 ima znatno napredniju unutrašnjost i komande. Navigacija se obavlja pomoću ugrađenog robota (Robot Agent), a komande se mogu zadavati i glasom.
Ugrađen robot (inteligentan sistem za upravljanje) ima mogućnost nadgledanja vozača u toku vožnje i reagovanja u slučaju kada mu se nešto ne dopada u vozačevom ponašanju. Prototip ovog simpatičnog automobila u obliku lopte videće se na sajmu, ali će proteći još mnogo vremena dok se on ne nađe na gradskim ulicama. Tehnologija njegove serijske proizvodnje u ovoj varijanti bila bi previše skupa, ali će stručnjaci iz Nissan-a sigurno naći način da ga iz automobilskih salona izvedu na ulicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilelektromobilnisanpivo 2
Komentari (0)
Dodaj komentar