Kia Ray – novi hibrid iz Južne Koreje

Južnokorejski proizvođač automobila Kia (Kia) predstavio je posetiocima Sajma automobila u Čikagu hibridni koncept automobil Kia Ray, koji se tako pridružio ostalim konceptima ove kompanije (Borrego FCEV, hibridni Forte LPI, hibridni cee’d, hibridni twin-turbo dizel Sorento) s oznakom EcoDynamics, koji imaju ekološki prihvatljiviju tehnologiju.
Model Kia Ray postavljen je na platformi kupea s četvoro vrata Kia Forte, koji se ne prodaje na evropskom tržištu, a napravljen je od lakih i obnovljivih materijala. Na staklenom krovu ima šestougaone solarne ćelije koje obezbeđuju vrlo svetao i prijatan ambijent s optimalnom ventilacijom. U modelu Kia Ray ne nedostaju ni brojni gedžeti, kao što su na dodir osetljivi monitori, upravljanje drive-by-wire, litijum-polimerske baterije i slično. Kao plug-in automobil (punjenje pomoću električne utičnice), Kia Ray s jednim punjenjem električnog motora prelazi do 80 km, dok s jednim litrom goriva može da pređe čak 85,9 km, a njegov ukupni radijus kretanja je 1.200 km.
Kia Ray ima i takozvanu cool car tehnologiju, koja uključuje nanolaminatne i filmski obložene materijale, koji u velikoj meri smanjuju zagrevanje kabine zbog sunčevih zraka. Ovaj koncept pokreće 1,4-litarski benzinski motor GDI (Gasoline Direct Injected) sa 153 KS, kojem pomažu elektromotor snage 78 kNJ i CVT menjač. Zavisno od situacije, snaga se prenosi na prednji par točkova pomoću benzinskog motora ili elektromotora, ili oba istovremeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cool carhibridkiakia rayrayautomobilivestielektrična utičnicasolarne ćelijehibridni automobil
Komentari (0)
Dodaj komentar