Legenda koja konačno „hoda“

Jedna od legendi japanskog automobilizma o kojoj se već dugo govori je Nissan-ov Skyline GT-R R36. Već nekoliko godina fanovi ovog, kako ga Japanci najavljuju, vrhunskog automobila japanske industrije, prate fotografije njegovog koncepta i željno očekuju svaku novu informaciju o njemu. Umesto toga, pojavljivale su se mnoge zamene i prelazna rešenja. Konačno, na Sajmu automobila u Tokiju oktobra ove godine, prototip famoznog modela ugledao je svetlost sajamskih dana.
Ovogodišnjem nastupu u Tokiju prethodilo je najpre prikazivanje njegovog koncepta u Tokiju 2001. godine. Zatim je na istoj manifestaciji nastupio četiri godine kasnije kao prototip GT-R Proto. Bio je zasnovan na Nissan-ovoj FM (front midengine) strategiji. Iskoristio je verziju turbopunjača V6 i 7-stepenu transmisiju, kao i pogon na sva četiri točka. Nov nastup i nov korak bliže definitivnoj verziji „legende“ ostvaren je na Sajmu automobila u Njujorku 2006. godine.
Na prošlogodišnjem sajmu čelnik Nissan-a je objavio da će Skyline GT-R definitivno debitovati na Sajmu automobila u Tokiju 2007. godine. Takođe je rekao da će novi Skyline GT-R R36 biti prodavan širom sveta isključivo pod brendom Nissan-a (bilo je nekih indicija da će se u njegov razvoj uključiti i jedna američka kompanija). Njegova izjava sadržala je i informaciju o izostavljanju reči Skyline iz naziva modela. Najnoviji nastup ostvaren je u oktobru ove godine u Tokiju, a 24. oktobra predstavnici kompanije održali su konferenciju za štampu i dali osnovne podatke o specifikacijama Nissan-a GT-R.
Na osnovu tih informacija, prototip izložen u Tokiju zasnovan je na agregatu zapremine 3,8 litara. To je twin-turbo V6 agregat koji stvara impresivnu snagu od 473 konjskih snaga. Menjač mu je automatski, sa šest brzina, a pogon na sva četiri točka. Ovaj auto dostiže brzinu od 60 milja na čas (97km/h) za 3,5 sekundi, što je zaista odlično ubrzanje. Objavljen je i podatak o ceni novog modela. Ona će najverovatnije iznositi oko 80.000 dolara, a na tržištu se Nissan GT-R očekuje u narednoj, 2008. godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiljapannisanskyline gt-r r36
Komentari (0)
Dodaj komentar