Mercedes Vision SLR – povratak u budućnost

DaimlerChrysler je 1999. na Detroit Motor Show-u izazvao pravu senzaciju svojom novom studijom Vision SLR. U međuvremenu je serijska produkcija ovog Gran Turism-a za XXI vek već rešena stvar. Njime se Mercedes Benz nadovezuje na svoju dugu i uspešnu tradiciju proizvodnje sportskih kupea, a skraćenica od 3 slova vraća sećanja na jedno od remek-dela ove vrste vozila, čuveni trkački model 300 SLR iz pedesetih godina.

Na polju tehnologije, Vision SLR jasno utire put u budućnost automobilizma. Karoserija je napravljena od kombinacije ugljeničnih vlakana i aluminijuma, koja donosi smanjenje težine od 40% u odnosu na klasične čelične konstrukcije. Ispod karoserije su smeštene prave tehnološke poslastice, sistemi i elementi koje Mercedes po prvi put predstavlja, kao što je elektronski upravljani kočioni sistem (Sensortronic Brake System), farovi sa funkcijom osvetljenja krivina i kočioni diskovi od keramike. Jedinstveni elektro-hidraulični kočioni sistem prilikom aktiviranja kočnica, uz pomoć senzora i mikroprocesora, proračunava silu kočenja u zavisnosti od situacije u vožnji i time u krivinama i na glatkoj podlozi izuzetno doprinosi sigurnosti. I kočioni diskovi su rezultat najnovijih istraživanja. Oni se sastoje od keramike ojačane ugljeničnim vlaknima i izdržavaju ekstremna opterećenja. Farovi sa adaptivnim svetlosnim sistemom i novim moćnim svetlećim diodama automatski prate okrete volana i prilagođavaju se trenutnoj situaciji u vožnji. Time se bitno poboljšava osvetljenost puta u krivini i prilikom skretanja.

Odavno nije viđen automobil koji kao Vision SLR na tako skladan način objedinjuje eleganciju, stil, snagu i moć. Tradicionalne stilske reminiscencije iz pedesetih godina, kao što je dugački poklopac motora, markantna vrata koja se otvaraju naviše i prema napred, bočni prorezi za vazduh i zaokrugljeni zadnji deo, u harmoniji su sa modernim dizajnom udvojenih okruglih farova i oštrog, arogantnog vrha koji se završava dvostrukim spojlerom, čija je sličnost sa aktuelnom „Srebrnom strelom“ McLaren Mercedes-a iz Formule 1 namerno naglašena.

Pogled u unutrašnjost otkriva luksuriozan, a ipak spartanski sportski ambijent u kome dominiraju blago zaobljena središnja konzola sa svojim okruglim prekidačima, kao i srebrno obojeni profili ispred vozača i suvozača. Oni zamenjuju uobičajenu armaturnu tablu i ujedno simbolizuju modernu laku konstrukciju Gran Turism-a. Pogledu vozača se otkrivaju dva okrugla instrumenta, uokvirena aluminijumom, koji podsećaju na skupocene hronometre, a ovalni volan i najmodernija informaciona tehnika, kao što je Cockpit Management and Data System (COMAND), spadaju u dalje tehničke finese sportskog enterijera. Jednodelna karbonska sedišta, kojima se po prvi put može podesiti nagib, takođe potiču iz trkačkog sporta.

Ispod naizgled beskrajnog poklopca motora skriva se moćni AMG V8 motor zapremine 5,5 l. Zahvaljujući kompresoru i vodenom hlađenju vazduha za kompresiju, ovaj agregat razvija 410 KW / 557 KS i na 4000 o/min stavlja na raspolaganje čudovišni obrtni moment od 720 Nm. Time bi trebalo da bude omogućeno standardno ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde i maksimalna brzina od 320 km/h.

Nažalost, za one koji su se već videli za volanom ovog lepotana, njegova cena, koja neće iznositi manje od 1.000.000 DEM, delovaće verovatno otrežnjujuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar