Nissan Qashqai – dinamičan i okrenut prirodi

Jedno od dva japanska vozila koja su se našla u najužoj konkurenciji za izbor evropskog automobila za 2008. godinu je Nissan Qashkai. Pripada kategoriji terenskog SUV vozila s petoro vrata, koja se pod različitim imenima proizvode u nekoliko fabrika širom sveta. Nisanova fabrika u Australiji proizvodi u osnovi isti model pod nazivom Dualis, u Kini CCUV, a u Severnoj Americi Rogue.
Koncept Nissan-a Qashqai prvi put je predstavljen na Sajmu automobila u Parizu 2006. godine, a s proizvodnjom se otpočelo decembra 2006. godine u fabrici NMUK Sunderland. To je prvi model dizajniran u Nisanovom evropskom centru za dizajn u Londonu, a koji su razvili inženjeri evropskog tehničkog centra ove kompanije (Nissan Technical Centre Europe – NTCE) u Krenfildu (Cranfield), Bedfordšir (Bedfordshire). Platforma na kojoj je razvijen – P3L2, prvi put se pojavljuje u ovom modelu, a najavljena je i za buduća SUV vozila ovog proizvođača. Ovaj model nalazi se u prodaji od februara 2007. godine i do sada je prodato više od 100.000 primeraka.
Qashqai je dobio ovaj neobičan naziv po imenu nomadskih plemena iz jugozapadnog Irana, asocirajući na dinamiku i nomadski duh vozila i njegovih budućih vlasnika. Pojavio se kao mnogo dinamičnija i agresivnija zamena konvencionalnih modela Primera i Almera. Napravljen je na sličnoj platformi kao Nisanov X-Trail, ali s mnogo skromnijom funkcionalnošću pri kretanju na lošijim putevima i terenima. Po mogućnostima se može porediti s Tojotinim modelom RAV-4 i Hondinim CR-V.
Nissan Qashqai ima dimenzije 4,31 x 1,78 x 1,61 metar. Ponuđen je s četiri varijante motora. Motori s pogonom na benzin su sa zapreminama 1,6 litara i 2 litra, a snaga im je respektivno 115 konjskih snaga (86 KW) i 140 konjskih snaga (104 KW). Dizel mašine su sa 1,5 litara (106 konjskih snaga, 79 KW) i 2 litra (150 konjskih snaga, 112 KW). Imaju pogon na prednje točkove, ali i varijantu s pogonom na sva četiri točka (AWD – All Wheel Drive) kao idealno rešenje za sportska i terenska vozila. Transmisija im je petostepena manuelna, šestostepena manuelna ili šestostepena automatska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilnisanqashqaisuvterensko vozilo
Komentari (0)
Dodaj komentar