Opel Meriva – fleksibilnost i ergonomija

Fleksibilnost i ergonomija su reči kojima je najčešće opisivan Opelov (Opel) model "meriva" (Meriva) prilikom predstavljanja nove generacije ovog automobila. Najveća moguća fleksibilnost i odlična ergonomija, reči su kojima Opelovi inženjeri opisuju ovaj model, koji će po njihovim rečima ispisati nove stranice u priči o savršenom porodičnom automobilu. Zašto je "meriva" tako posebna i šta je razlikuje od one koja je lansirana pre sedam godina i koja je s više od milion prodatih primeraka bila više nego uspešan Opelov model? Razlikuju je, naravno, fleksibilnost, ali i ergonomija. Model je jednostavno prepun inovacija i novih tehnologija, što mu obećava lepe rezultate na trištu.
Opelovi stručnjaci godinama su razvijali ideju koja je napuštena šezdesetih godina, a to su zadnja vrata koja se obrnuto otvaraju. U "merivi" ona se vraćaju u upotrebu, s uglom otvaranja od čak 84 stepeni (uobičajeni je oko 67). Naizgled je neobično, ali praktičnost ideje jednostavno ne može da bude osporena. Ovo olakšava ulazak na zadnja sedišta, koja se u ovom segmentu koriste mnogo više nego u ostalim klasama automobila. Što je veoma bitno, zadnja vrata se otvaraju nezavisno od onih prednjih, a kada se otvore, prednja i zadnja vrata čine svojevrsnu zaštitnu zonu unutar koje će vaša deca biti sigurnija nego kod konvencionalnih vrata.
Ista ta vrata zaključavaju se na brzini od četiri kilometra na sat, a njihova upotrebljivost testirana je i na uskim parking mestima – i ponovo su se pokazala praktičnijim od konvencionalnih, isto kao i u slučajevima kada morate da smestite bebu u vozilo. U prilog fleksibilnosti ide i to što se zadnja klupa sklapa najjednostavnijim potezom, a svako od sedišta pomera se samo za sebe. Praktičnost dodatno dobija na težini ako se zna da unutra postoje čak 32 mesta za odlaganje, a da u vrata može da stane boca od 1,5 litra. Opel je u "merivu" preneo sistem FlexFix, odnosno uvek dostupnu policu za bicikle, dok je u unutrašnjosti smešten još jedan dokaz fleksibilnosti – sistem FlexRail, revolucionarni koncept na centralnoj konzoli koji se sastoji od međusobno zamenjivih pregrada koje klize na aluminijumskim nosačima smeštenim između prednjih sedišta.
Kada je reč o ergonomiji, "meriva" ima sedišta iz sistema FlexSpace, koja su od nemačkih lekara dobila poseban sertifikat i zaista su odlična. O leđima se brine i držač za bicikle, jer više ne morate da se mučite i podižete ih na krov automobila. "Insignija" je svojom unutrašnjošću osvojila svet, pa kao što je to slučaj i s "astrom", Opel nije morao mnogo da eksperimentiše nego je jednostavno slične linije preneo i u "merivu". Unutrašnjost karakterišu blage linije, a ogromni panoramski krov pojačava osećaj prostora i osvetljenosti.
U ponudi motora će biti tri benzinske i dve dizel varijante. Benzinske motore čini nova generacija 1,4-litarskih viševentilskih motora sa snagom od 100, 120 i 140 KS. Početak dizel ponude je 1,3-litarski model sa 75 KS, a nudi se još i 1,7-litarski od 100 KS. Tokom godine ovoj ponudi će se pridružiti još i dodatna tri dizel motora, ecoFLEX s malom emisijom CO2 sa 1,3-litarskim CDTI motorom i 95 KS, kao i dve nove varijante 1,7-litarskog CDTI motora, od 110 i 130 KS. "Merivu" možemo očekivati na tržištu tokom leta, a model će biti u ponudi s početnom cenom od 11.900 evra. Bogato opremljena "meriva" s klima-uređajem, CD plejerom, svetlima za maglu, putnim računarom, ABS-om, ESP-om i električnim paketom koštaće oko 12.700 evra.
Koncept vrata koji je "meriva" oživela u Nemačkoj je zabranjen 1961. godine, jer se tadašnja tehnologija pokazala nedovoljno naprednom da se naprave vrata koje će godinama zadržati čvrstoću, pa se, kao što je to slučaj sa svim starijim vratima, dešavalo da se ona olabave i počnu da se otvaraju u vožnji, pa su putnici često doživljali nesreće. Međutim, čvrstoću i kvalitet sadašnjih vrata testirao je najnoviji robot koji ih je do unedogled i na sve moguće načine otvarao i zatvarao. Ovaj koncept je 2006. godine dobio evropsku dozvolu za upotrebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

astraergonomijafleksibilnostflexrailflexspaceflixfixsedistaautomobilivratadecainsignijaopel merivaporodicaprevozudobnost
Komentari (0)
Dodaj komentar