Provera pneumatika – čizma glavu čuva

Od pritiska u gumama do kapica ventila – ko redovno vodi računa o obući svog vozila, znatno može da produži životni vek svojih pneumatika i poveća bezbednost u vožnji. U sledećim tačkama sadržano je deset najvažnijih stvari koje treba znati o održavanju pneumatika koje, s vremena na vreme, vozač može sam da proveri:

  1. Pritisak u gumama treba proveravati najmanje jednom mesečno, ali obavezno pre kretanja na duži put. Važno je da se pritisak proverava na hladnim gumama i da se pritom ne zaboravi ni rezervni točak.
  2. Proveriti da li na pneumatiku postoje oštećenja, npr. da li se u profilu nalaze zavučena strana tela ili da li na bočnoj strani postoje izbočine ili čak pukotine. U slučaju dvoumljenja treba konsultovati stručnjaka.
  3. Što je profil tanji, to je veća opasnost od tzv. aquaplaning-a, odn. pojave da auto na mokrom kolovozu proklizi i izgubi upravljivost. Zakonom propisana dubina profila iznosi 1 milimetar, ali se preporučuju bar 2 milimetra. Kod širokih pneumatika, dubina bi trebala da iznosi bar 3 milimetra, a za zimske gume ne manje od 4 milimetra.
  4. Ventile štititi kapicama, a izgubljene kapice obavezno treba nadomestiti.
  5. Kod vožnje pod punim opterećenjem, npr. prilikom odlaska na odmor, treba povećati pritisak u pneumaticima, kako to proizvođač preporučuje u svom uputstvu. Po pravilu to iznosi plus 0,2 bara.
  6. Visoke ivičnjake treba savlađivati samo polako i pod što je moguće oštrijim uglom. U suprotnom može doći do oštećenja metalnog omotača pneumatika.
  7. Treba imati u vidu da i nekorišćeni pneumatici stare. Zato rezervne točkove, starije od 6 godina, treba koristiti samo u krajnjoj nuždi. Još starije gume je najbolje odmah zameniti.
  8. Prilikom kupovine novih peumatika, voditi računa o dozvoljenim veličinama i vrstama guma koje propisuje proizvođač automobila. Pneumatike ne menjati jedan po jedan, već u paru po osovinama, a najbolje je odjednom zameniti sva četiri.
  9. Već na manje od 7 stepeni Celzijusa, profil letnjih guma postaje krut. To znači da se trenje sa podlogom smanjuje i time povećava trag kočenja. Zato na vreme treba prelaziti sa zimskih na letnje pneumatike i obratno.
  10. Sezonske pneumatike, koji nisu trenutno u upotrebi, treba čuvati na hladnom, suvom i mračnom mestu. Treba ih čuvati bez felni i s vremena na vreme okretati. Ako se gume čuvaju na felnama, treba da budu položene ili okačene na zid, a pritisak u njima treba da se poveća za 0,2 bara.

Pa srećan Vam put!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Dušan Stajić

    Vrlo dobar članak, ali mislim da bi kod nas bilo potrebno uvesti kao u nekim zemljama (npr. Nemačka) obavezne zimske gume od 15. novembra do 15. marta. Nije bitno što u većini dana nemamo sneg (ove godine ga je bilo i previše), već što je u većini tih zimskih dana temperatura niža od +7 stepeni C i tako baš letnje gume ne ispunjavaju u potpunosti funkciju zaštite koju mogu da nam daju zimske gume.

  • Robert Mesaroš

    Moj sin ima ispit baš iz održavanje pneumatike i ovih 10 tačaka mi je mnogo pomoglo. Hvala lepo.