Renault Koleos: terenac na francuski način

Ako neko i ne veruje da Renault može da napravi dobar i kvalitetan SUV, koji stoji rame uz rame s najeminentnijim vozilima u ovom segmentu, Koleos mu izbija sve argumente iz ruku. Renault, naime, nije izmislio toplu vodu. Zašto se mučiti i iz početka praviti novi terenac (koji uz to može doživeti fijasko na tržištu) kada u okviru grupacije deluje veteran na tom polju vozila – Nissan, koji je svoj kvalitet na tom polju već mnogo puta dokazao. Zato je Renault lepo od njih uzeo sve što treba, našminkao, i evo kvalitetnog Koleos-a, koji se pravi u Južnoj Koreji. Tako ovaj model ima velike sličnosti sa vrlo uspešnim Nissan-om X-Trail, s kojim deli isto vešanje, prenos snage i pogonske motore, pa samim tim i inteligentni i do sada hvaljeni "all mode" sistem 4×4. U stvari, ovo je drugačije obučeni X-Trail.
Ruku na srce, u Koleos-a će se malo ko zaljubiti na prvi pogled. Najviše mu zameraju spoljašnji izgled, koji zaista jeste specifičan i nije nalik nijednom drugom vozilu. Predimenzionirana prednja svetla s velikom rešetkom hladnjaka i prilično malim točkovima možda se nekome neće svideti. Pozadi je dosta lepši. Iako naoko deluje preglomazan, on to po svojim dimenzijama nije. Dok je u vožnji primetno dugogodišnje iskustvo Japanaca u izradi terenaca, unutrašnjost profitira Renault-ovim iskustvom u proizvodnji monovolumena. Koleos iznutra, zahvaljujući kvalitetnom enterijeru, više liči na limuzinu. Volan je odmeren i dobar, a sedište od prijatne mrežaste tkanine sa zaštitom od znojenja vrlo je prijatno i udobno. Materijali su prvoklasni, a završna obrada je na visokom nivou. Centralni greben nije baš klasičan Renault-ov, ali sve komande su logično raspoređene, izuzev prenisko postavljenog CD-plejera, zbog čega vam menjač može smetati kada stavljate CD. Kabina obiluje pregradama (dodatnih 70 litara), dok i napred i pozadi ima mnogo prostora. Vrata prtljažnika otvaraju se na dve strane (donji deo pomoću posebnih vrata).
Koleos je na tržište došao s dve verzije prenosa snage, s pogonom samo na prednje (2WD) ili s uključivim pogonom na sva četiri točka (4WD). Sistem "All mode 4×4" raspoređuje moment tamo gde najviše treba. U normalnoj vožnji samo prednji točkovi dobijaju pogon, dok se u zahtevnijim trenucima on raspoređuje i na zadnje. Naravno, možete uključiti mod koji želite. U terenske sposobnosti Koleos-a ne treba sumnjati, jer je na vrhuncu zadatka, s ulaznim uglom od 27 i izlaznim od 31 stepen, dok se za multifunkcionalnost brine vožnja na otvorenom. Dvolitarski dizel agregat poznat iz drugih Reanult-ovih i Nissan-ovih modela možda je i najkvalitetniji primerak koji je ikada sišao s traka francuskog proizvođača. Živahan u vožnji, elastičan i tih (vetrobran je akustičan), do "stotke" dolazi za 10 sekundi, a maksimum mu je oko 180. Na putu leži odlično, bez izraženijih naginjanja pri promeni smera. Tiho i meko upija neravnine. Tu su i sistemi za pomoći pri startu na uzbrdici, odnosno nizbrdici, koji će biti od pomoći vozačima s manjim iskustvom, kao i uvek dobrodošli parking senzori. Ukupno rezimirajući, Reanult je Koleos-om napravio odličan potez. Cena od 34.500 evra ima uporište u bogatstvu koje nudi, Reanult-ovoj udobnosti i prefinjenosti, kao i Nissan-ovoj pouzdanosti.
Reanult Koleos pokreću dva motora u tri verzije snage, 2,5-litarski benzinac od 170 KS, zatim 2,0-litarski dCi turbodizel agregat od 150 i 175 KS. Svi modeli imaju šestostepene ručne menjače, a automatski CVT nudi se kao opcija. Kada je reč o opremi, tu Reanult nikada nije preterano škrtario. Opisani primerak bio je opremljen bogatim Privilege paketom opreme. A tu je uključeno zaista sve neophodno. Treba samo spomenuti dvostruka ksenon svetla, elektronsku automatsku parking kočnicu, free-hand karticu, pomoć pri kretanju uzbrdo i nizbrdo, parking senzore, dvozonsku klimu, panoramski krov, itd. Uz doplatu možete dobiti kožna sedišta s grejanjem, navigaciju, vrhunski audio sistem Bose i slično. Garancija je tri godine ili 150.000 km. Najjeftiniji Koleos je 26.800 evra (2,5 litarski benzinski motor 2WD sa 170 KS), dok ponuda završava na 34.800 evra.
O sigurnosti Reanult-a govori to da je pre Koleos-a devet njihovih modela dobilo pet zvezdica na EuroNCAP testu sigurnosti putnika. Dobio ih je i Koleos, zahvaljujući opremi za aktivnu i pasivnu sigurnost. Što se tiče pasivne, struktura karoserije ima zone programiranog deformisanja s prednje i zadnje strane, a kabina je dizajnirana kao prava ćelija za preživljavanje u slučaju nesreće. Reanult Koleos je takođe opremljen velikim rasponom opreme za zaštitu putnika: šest vazdušnih jastuka (dva frontalna), sigurnosni pojasevi s limitatorima zatezne sile na prednjim i zadnjim sedištima, zatezači pojaseva na prednjim sedištma, Isofix kačenje dečjih sedišta, nasloni za glavu sa zaštitom od trzajnih povreda u slučaju udara od pozadi. U području aktivne sigurnosti Reanult Koleos ima krutu šasiju. Kako bi pomogao vozaču u slučaju hitnog kočenja, serijski je opremljen sistemom ABS s elektronskim nadzorom kočione sile i sistemom za pomoć pri naglom kočenju. Malo koja kompanija može se pohvaliti da joj je debitantski model pokupio toliko nagrada kao što je slučaj sa Reanult Koleos-om. Cenjeni magazin "Planet 4×4" dodelio je Reanult-ovom modelu tri nagrade za 2008. godinu, uključujući i onu za terenac godine. Na putu do titule Reanult Koleos je pobedio renomirane modele, kao što su to Land Rover Discovery i Range Rover, Honda CR-V ili VW Tiguan. Pored toga, Reanult Koleos se okitio nagradama za najbolje novo vozilo i najbolji kompaktni SUV.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilikoleosnovitetirenaultrenoterenac
Komentari (0)
Dodaj komentar