Renault Laguna III

Prva dva izdanja ovog modela prodata su u preko 2,3 miliona primeraka od 1994. godine, kada je ovaj model Renault-a zamenio popularnu „dvadeset jedinicu“. Stari, odlazeći model, iako i dalje veoma konkurentan i redovno osvežavan novitetima, predugo je čekao svog nasledika. Na samu prodaju prethodnog modela nije znatno uticala ni činjenica da se u poslednjim izdanjima „lagune II“ nalazila gotovo kompletna platforma novog modela.
Došlo je do osetnog pada prodaje, a to je opet, zajedno s novinama kod drugih proizvođača (kojih u segmentu D, kojima pripada i „laguna“, ima dosta), dovelo do brzog pojavljivanja novog modela. „Laguna III“ nudi se u formi kombi-limuzine s petoro vrata i kao karavan, a tokom ove godine može se očekivati i kupe varijanta. Dizajnerski, sam izgled osnovnog modela ne odstupa umnogome od prethodnog modela; stiče se utisak da su u Renault-u želeli da u što većoj meri zadrže prepoznatljiv izgled prethodne „lagune“. Sam dizajn Renault opisuje kao „dinamičan i fluidan, s rafiniranim linijama“, a koliko su u tome uspeli pokazaće sama prodaja novog modela. Ovde treba napomenuti da je kombi-limuzina za 10 cm duža od svog prethodnika (469 cm), dok je karavan za 11 cm duži od kombi-limuzine i ima zapreminu prtljažnika od 508 litara (s oborenim zadnjim sedištima 1.593 litara).
Sve to nije naišlo na preterano pozitivne kritike, mada su se posle zvaničnog predstavljanja novog modela one znatno ublažile, a naročito je pozitivno ocenjen dizajn unutrašnjosti. Renault se u kabini očigledno veoma potrudio; ona je prostrana, ergonomija je vrhunska, a sam komfor se kod Francuza ionako podrazumeva. Takođe, puna pažnja je posvećena zvučnoj izolaciji, za koju u Renault-u tvrde da uvodi nove standarde u tom segmentu. Zahvaljujući novom ogibljenju, nova „laguna“ je udobnija u vožnji, a istovremeno ima poboljšane vozne karakteristike i preciznije upravljanje. Bezbednost je kategorija u kojoj Renault postavlja nove standarde i gde se ne prave kompromisi. Treba podsetiti da je „laguna II“ bila prvi auto koji je dobio pet zvezdica na EuroNCAP kreš testu za bezbednost putnika.
U novu „lagunu“ ugrađuje se široka paleta benzinskih i dizel motora. Od benzinskih motora tu su 2,0 16 v sa 103kW/145KS (razvijen u saradnji sa Nissan-om) i 2,0 16 v Turbo sa 125kW/170KS. Kasnije se očekuju i manji od 1,6 litra sa 115 KS i veći 2-litarski sa 205 KS i 3,5-litarski V6 agregat sa oko 250 KS. Od dizelaša će u početku biti dostupni 1,5-litarski dCi sa 81kW/110KS i 2,0-litarski dCi u tri varijante: sa 96kW/130KS, zatim sa 110kW/150KS i najsnažniji sa 127kW/175KS. Kasnije bi trebalo da se pojavi i 3,0-litarski V6 dizelaš sa 220 KS. Svi motori su veoma štedljivi i ispunjavaju stroge Euro 5 standarde. Takođe je zanimljivo da je nova „laguna“ u proseku za 15 kg lakša od svog istoimenog prethodnika. Svi modeli „lagune III“ imaju menjače sa šest stepeni prenosa, jedino model s benzinskim motorom od 170 KS ima 6-stepenu Proactive automatsku transmisiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobililaguna iiirenovesti
Komentari (0)
Dodaj komentar