Renault Twingo 1.2 GT – sportski mališan

Gužva na tržištu malih gradskih kompaktnih automobila nikad nije bila veća, a verovatno nećemo puno pogrešiti ako konstatujemo da će u budućnosti, zbog cene nafte i zakona o zaštiti životne okoline, biti još i veća. Zato čudi što je Renou (Renault) trebalo punih 15 godina da oživi legendu. Ipak, sada kada je pred nama finalni proizvod – novi Twingo, sa zadovoljstvom možemo utvrditi da se čekanje isplatilo.
Prvi model ovog automobila bio je stvoren za mlađe vozače, ali – na Renoovo iznenađenje – bolje se prodavao među starijom populacijom. Uprkos nekonvencionalnom dizajnu prve generacije, sve prednosti kompaktnog monovolumenskog mališe s gomilom pregrada, inteligentnim razmeštanjem sedišta, kao i fenomenalnim odnosom cena-kvalitet najbolje su shvatili penzioneri, koji su prihvatili Twingo kao da je rađen po njihovoj meri.
Da li će tako biti i s novim modelom ostaje da se vidi. Ipak, treba priznati da je novi naslednik legende znatno odmakao od osnovnog aduta otkačenog dizajna. Novi Renault Twingo GT zaista izgleda mladalački, skoro dečački. Posebno je pohvalno to što Francuzi nisu preterali s kozmetikom na GT-u, pa on izgleda tek malo agresivnije od konvencionalne verzije. Tu su hromirani okviri svetala za maglu i elegantni krovni spojler pozadi.
Iznutra razlike ne postoje, što ne znači da Twingo uopšte ne izgleda sportski. U stvari, ispred vozača je smešten samo ultrazabavni obrtomer graviran do 7.000 obrtaja; ručica menjača smeštena je ispred kontrole audio uređaja, pa izmene brzina i radio-stanica mogu biti simultane, a zahvaljujući velikim staklenim površinama oduševljava i izuzetna preglednost. Renou se može zameriti samo preveliki upravljač prenesen iz modela Clio, koji nimalo ne pristaje Twingo-u, i prevelika visina sedenja, što baš i nije u duhu sportske vožnje. Ipak, sedišta su udobna, pozadi mogu da stanu i dvometraši, a čak ostane i mesta u prtljažniku. Kad smo već kod prtljažnika, moramo spomenuti propust u vidu prekratke zadnje daske, zbog koje nije moguće "sakriti" sadržaj prtljažnika od znatiželjnih prolaznika.
U vožnji je Twingo GT jedan od najzabavnijih malih automobila. GT varijanata raspolaže nešto krućim, ali vrlo udobnim vešanjem, a tu su i vrlo precizan upravljač, izvrsne kočnice (diskovi napred, doboš nazad), zatim menjač s dobro podešenim rastojanjem između brzina i kratkim, preciznim hodom. Kombinacija svih ovih elemenata daje automobil koji sjajno leži u krivinama i pravo je oličenje zabave u vožnji. Nikako se ne sme zaboraviti ni mali 1.2-litarski benzinski motor, koji pomoću turbo punjača razvija 100 KS, i pruža, za ovako mali motor, zaista dobar raspon međuubrzanja bez ikakvih problema. Mali motor, kao i mala ukupna masa automobila (Twingo je težak samo 980 kg) znači i malu potrošnju, koja je pri malo žustrijoj vožnji u proseku retko prelazila sedam litara na 100 km.
Što se sigurnosti tiče, Twingo serijski dolazi s vazdušnim jastucima za vozača i suvozača, bočnim vazdušnim jastucima i ABS-om. Ipak, na Euro NCAP crash testu francuski mališan dobio je samo četiri zvezdice za sigurnost odraslih, što je za jednu zvezdicu manje od njegovog direktnog konkurenta – fijata 500. Otežavajuća okolnost je i to što Twingo, zbog toga što Reno u trenutku testiranja nije uspeo da obezbedi dobar sistem zaštite najmlađih putnika, nije dobio nijednu zvezdicu za sigurnost dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

1.2 gtautomobilirenotwingo
Komentari (0)
Dodaj komentar