Znate li šta se dogodi kad pritisnete ključ automobila dvaput zaredom?

Moderni automobili često imaju pametne ključeve ili sisteme bez ključa, što znači da je potrebno samo da budete blizu vozila da biste ga otključali, zaključali i pokrenuli. Pa, postoje rizici u funkciji udobnosti koji stalno dolaze do izražaja i koji su poznati već 15-ak godina.

Tačnije, ADAC je kroz testove potvrdio da većina vozila sa radio sistemima kao što su Keyless, Keyless Go ili Keyless Entry i danas može biti lako ukradena.

Posebno su pogođeni vlasnici automobila koji svoja vozila parkiraju ispred kuće. Lopovi tada pokušavaju da produže radio signal ključa koji se nalazi negde u kući i tako otvore automobil i pokrenu ga, prenosi Feniks Magazin.

Naravno, postoji zaštita od ovakvih situacija, ali najbolji su UVB čipovi u ključevima, koji automatski onemogućuju produženi radio signal, kao i senzore pokreta u ključu. Nisu sigurni kao UVB, ali nisu ni tako praktični jer se ključ isključuje u mirovanju na nekoliko minuta, nakon čega je potrebno nekoliko minuta da se ponovo uključi.

Ima i onih koji ovu opciju nikako ne žele, ali na njihovu sreću mogu da isključe daljinski upravljač. Sve što je potrebno je da dvaput kliknete na dugme da biste ga otvorili i zatvorili ili ga držite dugo dok se ne isključi, u zavisnosti od modela automobila.

Za vozila koja korisniku ne daju mogućnost isključivanja bez ključa, to se može uraditi kod mehaničara. Nedostatak je, međutim, što je funkcija tada trajno onemogućena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilključ
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Profesionalni ključar

    Šta i da li desi kada se stisne Dva puta zaredom određeno dugme na daljinskom zavisi Pre svega Koje dugme naravno od modela automobila. Postoje mnoge skrivene funkcije kod mnogih modela Do koje se dolazi kombinacijom stiskanja zaredom ili istovremeno određenih tastera ali svakako nijedna od njih nije univerzalna za sve modele osim eventualno Kada su u pitanju daljinski od ugrađivanih modula za daljinsko zaključavanje kod kojih je uvek stiskanje Dva puta zaredom otključavanja ili duže držanje tastera za otključavanje kombinacija koja služi za otvaranje gepeka ukoliko ne postoji treće dugme ili čak i ako postoji. Kod volkswagenovih ključeva stiskanje jednom kratko zatim drugi put stisnete i zadržite taster za zaključavanje odnosno otključavanje i tako ćete aktivirati spuštanje ili podizanje prozora na mercedes-ovim ključevima takozvanim kruškicama stiskanje u isto vreme dugmeta zaključavanje i dugmeta otključavanje i držanje dok se ne upali crvena lampica zatim puštanje pa stiskanje samo otključavanjem tako aktiviram ili deaktiviram funkcija zaključaj sva vrata jednim dodirom otključaj samo vozačeva vrata i rezervoar jednim dodirom drugim dodirom Otključaj ostala vrata BMW Ford Galaxy i mnogi drugi slični modeli slične kombinacije imaju za sinhronizaciju odnosno programiranje ključeva. Svakako mnogo široka tema o kojoj bi se moglo pričati dosta naravno kada ste u to sve upućeni. Mislim da bi vam dobrodošao stručnjak saradnik za članke sa temama bliskim ovoj a da biste izbegli ovakvo stanje u komentarima. 🙂 Lep pozdrav

  • Kakodane

    A veće gluposti nisam čuo. Klikneš dvaput i ugasi se keyless ključ…ja kad kliknem dva puta, otključa se ceo auto umesto samo vozačevih vrata. A kad držim duže otvore/zatvore se i prozori i retrovizori. Keyless za gepek radi samo kod gepeka a za vrata samo kada se stoji sa strane blizu vrata. Ni u jednoj kombinaciji nisam ispeo da ugasim keyless funkciju.

    • Anonimni

      Aktivira se nuklearna raketa