Ako želite srećan brak, morate da prihvatite pet teških istina

Ideja da je za dobar i dugotrajan brak potrebna samo ljubav je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik.

Kako ne bi došlo do razočaranja, prema bračnoj savetnici Lauri Mioli pre braka se treba suočiti s pet istinitih tvrdnji.

1. Brak je ugovor

Brak je pravni ugovor, ništa više i ništa manje. Obvezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Istorijski i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera. Imovina žene prenosila se na muškarca i žena je postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje, zbog čega je nevesta tradicionalno uzimala prezime mladoženje, piše “Index“.

– Sve te stare običaje mnogi znaju i smatraju da to danas nije relevantno, ali bolje je pitanje zašto su te tradicije i danas prisutne na proslavama venčanja – tvrdi Laura.

2. Brak ima tamnu istoriju

– Od barbika s ‘idealnim’ proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se verovanja da su naša tela vrednija od uma – kaže terapeutkinja i dodaje da je zbog toga ženama važno što drugi misle o njima. Sve te socijalne poruke obezvređuju njihovo postojanje.

Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voleti, oženiti i zaštititi.

– To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plate, mišljenje da žena više mora da obavlja kućne poslove od muškarca i slično – kaže.

3. Za brak je potrebno puno više od ljubavi

Ideja da je za dobar i dugotrajan brak sve što trebate ljubav, je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga nema, ne možete pronaći zajednički jezik i postići zajedničke ciljeve.

Ljubav je važna, ali pravi recept za uspešan brak je predanost, uvažavanje, poverenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrednosti trebaju da poštuju, jednako i svaki dan.

– Naraštajima koji dolaze treba prestati prodavati mit da je ljubav istinska osnova braka – kaže.

4. U braku ne postoji pola-pola

Još od feminističkih pokreta govori se da su žene jednake muškarcima i da mogu da imaju sve: decu, dom, porodicu i karijeru. Nažalost, svet još uvek ne funkcioniše tako – kaže Laura.

Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju decu, odgajaju ih i da vode brigu o kućnim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, ali to se najčešće ne događa.

5. Doslednost u obećanjima važnija je do braka

Odnosi dobro funkcionišu ako su prisutne zajedničke vrednosti i predanost. Ono što su si supružnici obećali pre stupanja u brak, treba svaki dan da ispunjavaju. Posvećenost bračnom partneru je istinska demonstracija ljubavi. I nažalost, često izostaje, piše YourTango.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakistinaljubav
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nata

    Pa, naravno kad je žena podređena u braku kao i u poslu, i još kad ne može da bira i jedno od to dvoje joj uništi ono drugo a to je najčešće karijera ili čak običan posao; a tek kada je žrtva ili „žrtva“ pa žrtvu glumi u braku i „braku“… daleko bilo, je l te. Finansijska samostalnost ili sigurnost obavezna je, ali ne i neizostavna i više je kao floskula kad je žena „zarobljena“ u kući-braku.