Bračna terapija – pomoć ili ne? (1)

Mnogi su kod nas skeptični prema bračnoj terapiji ili bračnom savetniku. Istina je da takva terapija može da bude od velike pomoći parovima čija je veza u krizi – ali samo ako nađete zaista dobrog bračnog terapeuta.
O čemu se ovde radi? O tome da je došlo do nekih izveštaja, čak i u zemljama poput Amerike, gde se bračna terapija smatra sasvim normalnim potezom kada u braku dođe do problema koje partneri ne umeju sami da reše, da ova vrsta terapije može nekada više da odmogne nego da pomogne, to jest, da ubrza kraj veze u situacijama kada veza uopšte nije morala da se okonča. Zato, ako želite da potražite pomoć bračnog savetnika – a nekada se radi o zaista sposobnim ljudima koji vam mogu pomoći da spasete vezu – evo na šta bi trebalo obratiti pažnju.
Prva i osnovna stvar jeste da se uverite da je reč o bračnom terapeutu. Bez ustezanja i stida pitajte terapeuta kod koga razmišljate da idete o njegovom iskustvu s pomaganjem parovima i o obuci kroz koju je prošao. Sasvim je moguće da neko bude odličan terapeut kada se radi o problemima pojedinca, ali da nema pojma kako da pomogne jednom paru. Oni koji su obučeni da pomažu pojedincima obično im pomažu da identifikuju svoja osećanja i da ih na pravilan način obrade, savetuju ih kako da postignu svoje lične ciljeve, dok oni koji su obučeni da pomažu parovima treba da imaju iskustva u savetovanju kako da se prevaziđu razlike koje neizostavno postoje između dva ljudska bića, ma koliko se ona volela.
Potrudite se da se uverite da je terapeut naklonjen tome da vam pomogne da rešite bračne probleme, a ne da vas savetuje da okončate brak čim vam nešto ne bude po volji. Slobodno ga pitajte o procentu parova kojima je pomogao da ostanu zajedno – teško da će biti voljan da podeli brojke s vama, ali vam njegova reakcija na vaše pitanje može reći mnogo toga. Nakon reakcije na to pitanje, ako ste odabrali dobrog terapeuta, trebalo bi da imate osećaj da je glavni cilj vašeg terapeuta da vi i vaš partner ili partnerka rešite probleme tako da ostanete zajedno.
Trebalo bi da se kod terapeuta osećate komotno i kao neko koga poštuju, da osećate da on razume vaša osećanja i vaš ugao posmatranja stvari. Terapeut ne sme da stane ni na čiju stranu, ni vašu ni partnerovu ili partnerkinu – ako to učini, nije dobar terapeut. Dobar terapeut će razumeti obe strane i pomoći im da se dogovore o rešenju. Ako vam se predloženo rešenje ne dopada, recite to – dobar terapeut će poštovati vaš odgovor. Ukoliko terapeut insistira da postupite po njegovom, iako vi nemate ni najmanju želju da to učinite, taj terapeut vam ne može pomoći.
Sutra pročitajte još saveta o tome kako da prepoznate kompetentnog bračnog terapeuta, onog koji vam zaista može pomoći da sačuvate vezu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

terapijaza i protivbrakljubavproblemi
Komentari (0)
Dodaj komentar