Jedan pogled otkriva želi li vezu ili avanturu

U studiji Univerziteta u Australiji ispitivači su heteroseksualne muškarce i žene pitali jesu li spremni na neobavezan seks…

Zatim su ih fotografisali i njihove fotografije pokazali drugim učesnicima: cilj je bio da oni – samo prema fotografijama profila prepoznaju one koji žele zabavu za jedno veče.

Otkrili su da su žene u svojim pretpostavkama uglavnom bile u pravu, birajući muškarce željne kratke seks-avanture, dok su muškarci često birali pogrešne žene – misleći da su blaže crte lica i manje usne karakteristike žena koje su spremne na povremeni seks bez obaveze.

Razlog tim greškama u proceni je, kaže autor Jan Stiven, pogrešno razmišljanje da su za seksualnu avanturu spremnije žene koje su manje upadljive, pa muškarci podsvesno traže te osobine.

“Mnogi bi hteli da mogu kad izađu odmah da prosude ko želi usputni seks, a ko ne želi, i tako isključe one koje takve avanture ne zanimaju jer žele nešto dugoročno i ozbiljno”, rekao je za “San” i dodao da nam lica mogu otkriti nečije namere.

U svoju studiju autori su uključili nešto više od 100 učesnika, prosečne starosti od 20 godina.

“Pokazalo se da žene vrlo dobro procenjuju šta muškarce zanima i kakvu vezu traže”, rekao je koautor Džo Antar, a to im, kaže on, omogućava lakše donošenje odluka o tome koji bi im muškarci bili dobri partneri, sa sličnim željama i ciljevima.

Inače, dodaju autori, već postoje kompjuterski programi koji samo na temelju nečijeg lica mogu, s velikom tačnošću, otkriti za kakvom vezom osoba traga…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avanturaveza
Komentari (0)
Dodaj komentar