Kako nakon neverstva spasti brak?

Neverstvo donosi bolan kraj mnogim brakovima. To je činjenica koja nas okružuje, bez obzira na to da li bračni partneri imaju ili nemaju dece. Ipak, postoje slučajevi kada, uprkos neverstvu, bračni partneri misle da mogu spasti brak. Takvi parovi često odlaze na terapiju puni bola, kajanja, besa i žaljenja, sa pitanjima šta sada.

Kod mnogih parova postoji želja da poprave svoje odnose, ali nisu sigurni da li je to moguće pored sveg nanesenog bola. Savet za takve parove je da ponovo pokušaju ako već postoji želja. Postoje načini kako popraviti odnose i krenuti dalje,, a psiholog dr Leslie Becker-Phelps navodi tri osnovne stvari za napredak:

1. Iskreno kajanje – partner koji je „bio neveran“ izražava iskreno žaljenje za svoje postupke bez obzira na t o da li je bio srećan u tom braku. U potpunosti priznaje da njegovi postupci nisu na mestu. Spreman je da podrži svog partnera za vraćanje poverenja i žali zbog nanetog bola i patnje.

2. Iskreni oproštaj – dok god bračni partner oseća bol i bes – napretka nema. Takva osećanja su razumljiva za „pretrpljenu izdaju“ pa ih ne treba na brzinu potiskivati i praviti se da se ništa nije desilo. Povređen bračni partner treba da preduzme razne aktivnosti koje ga inače čine srećnim, a nisu vezane za bračnog partnera. Tako će povratiti potrebnu snagu i za srce i za dušu, osećaće se mentalno jače i onda će imati snage za iskren oproštaj.

3. Iskrena rasprava o međusobnim odnosima – povlačenje crte da se sve loše ostavi u prošlosti – dobar je početak. Međutim, iskren dijalog o svemu što je bilo loše u braku i razlozi za neversto takođe može biti dobar početak. Ukoliko oba partnera u iskrenom dijalogu jedan drugom kažu šta im smeta, a do tada su to držali u sebi, tada mogu uvideti kako da isprave dotadašnje greške i svoja osećanja i misli učine transparentnijim za bračnog partnera.

Magična formula za spasavanje braka ne postoji. Najbitnija stvar za spas jeste da li između partnera ima ljubavi i poštovanja i želje za „novim početkom“. Ukoliko to postoji, onda postoji i šansa za spasavanje braka zajedno sa ranama i ožoljcima na srcu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompromisoproštajtolerancijabrakbrak i psihaBračni odnosikajanjeljubav među partnerimaneverstvorazumevanje između partnera
Komentari (0)
Dodaj komentar