Ko plaća na prvom sastanku?

Nekada su postojala pravila – ne striktna, ali veliki broj stvari se znao. Ko, šta, kako, kada… Danas je sve veća sloboda, a pravila su sve neodređenija. Može ovako, a može i onako, a najviše zavisi od dogovora, s tim što i prilikom dogovora morate biti pažljivi da ne biste bili pogrešno shvaćeni… Onda postaje sve teže dati konkretan odgovor na konkretno pitanje – na primer, na pitanje ko bi trebalo da plati račun prilikom prvog sastanka.
Ranije se podrazumevalo da će to biti muškarac. Doduše, dileme teško da je moglo da bude, jer se znalo ko zarađuje više ili ko uopšte zarađuje. Danas, mada muškarci i dalje često zarađuju više nego žene, nije toliko retka situacija da bi na prvom sastanku i žena mogla bez problema da plati ceo račun ili svoju polovinu. Međutim, sama finansijska mogućnost nije jedini faktor u ovom pitanju.
Tu je i kavaljerstvo, koje zahteva da muškarac kao džentlmen bude taj koji će platiti; ne kao dokaz da je materijalno sposoban, već kao dokaz da ima lepe manire. S druge strane, tu je i emancipacija žena, pa će neke dame insistirati na tome da svoju ravnopravnost dokazuju već na prvom sastanku time što će platiti svoj deo računa ili čak time što će platiti kompletan račun.
Kako, onda, rešiti tu dilemu? Za muškarca je najsigurnije da plati kompletan račun i pokaže da je kavaljer. Ukoliko dama želi da učestvuje u plaćanju računa, sama će mu to staviti do znanja. Onda sledi kratak ritual tokom koga on insistira da sam sve plati, a ona insistira da učestvuje u plaćanju ili da plati sve, ritual koji se završava kad se postigne dogovor. Ritual je obično kraći ako je dama insistirala iz učtivosti, a nipošto ne bi smeo da postane predugačak kako se ne bi napravila parodija.
Za dame nije loš potez, mada nije ni obavezan, da ponude da učestvuju u plaćanju računa. Takav gest teško da će biti shvaćen u negativnom smislu, kakav god da bude krajnji dogovor.
Sad, mi ne možemo znati šta je najbolji potez u baš vašem slučaju baš s tom osobom s kojom večeras izlazite, ali, generalno uzev, mnoge dame će danas ceniti ako muškarac bude taj koji plaća na prvom sastanku, dok će za kasnije sastanke već biti normalno da svako plaća svoje, ili račun dele na pola, ili da jednom plaća jedno, a drugi put drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

plaćanjepravilaprvi sastanaksastanciveza
Komentari (0)
Dodaj komentar