Kroz ove faze ljubavi parovi prolaze

Većina parova ne uspe da prevaziđe treći stadijum u vezi, koji je, kako tvrdi američki psiholog Džed Dajmond, zaista problematičan.

Na osnovu studija koje je sa svojim timom sprovodio, zaključio je koje sve etape u emocionalnom odnosu postoje i zašto je faza posle druge najkritičnija.

Zaljubljivanje
Početna faza veze je uvek divna, jer su naša tela tada pod uticajem dopamina, oksitocina i serotonina. Skloni smo da partneru pripisujemo samo najbolje osobine i ubeđeni smo da će nam ispuniti sve želje i očekivanja.

Početak je divan, a ljubav se samo produbljuje…

Život u paru
Zaljubljenost se produbljuje, pa se mnogi odlučuju na brak ili zajednički život.

Priče o porodici su intenzivne, a poverenje u partnera raste, pa su izvesne i zajedničke investicije. Osećamo se sigurno, voljeno i ispunjeno, pa mislimo da naša ljubav može sve da preživi.

Buđenje iz iluzija
U trećoj fazi, koja se naziva i trenutkom razočaranja, dolazi do naglog otvaranja očiju, kada spoznajemo da voljena osoba i nije tako savršena kako smo mislili.

Čeznemo za početnom zaljubljenošću i sve nam nešto smeta, pa se ili svađamo ili ignorišemo partnera, udaljavajući se od njega.

Iako je normalno da više ne osećamo „leptiriće“, to ne znači da je ljubav nestala, samo bi trebalo da prihvatimo da se stvari menjaju. Većina veza, ali i brakova, međutim, ne preživi ovu etapu.

Izgradnja trajne ljubavi
Ko pregura treću fazu, ima šansu da bude srećniji nego na početku veze. U ovom periodu neretko uviđamo da su naša očekivanja od partnera bila nerealna i da ga volimo onakvog kakav jeste.

Tako raste i naše samopouzdanje, jer učimo da bolje prihvatamo i svoje mane, kao i da cenimo i svoje i njegove vrline.

Odnos koji menja svet
Kada konačno prebrodimo sve nesuglasice i uspostavimo snažnu povezanost sa partnerom, onda smo spremni da menjamo svet tom ljubavlju. Mi smo sada uzor drugima i dajemo im nadu da je prava, čista ljubavna priča moguća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

faze ljubavipsiholog
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Posle prve faze raskineš, nađeš neku novu, pa sve nanovo.I tako je uvek sveže i uzbudljivo.